Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komplikacije

Sindikati bi ipak mogli srušiti većinu Matije Hlebara u Podravki

'31.03.2011., Koprivnica - Marijan Lisjak je dao ostavku na mjesto predsjednika Izbornog odbora za provodjenje izbora za clanove Radnickog vijeca prehrambene kompanije Podravka. Photo: Marijan Susenj'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
01.04.2011.
u 10:30

Odbor je prihvatio PPDIV-ov prigovor prema kojem je trebalo uvažiti devet glasova naknadno pristiglih poštom

Marijan Lisjak, predsjednik Izbornog odbora za provođenje izbora za Podravkino Radničko vijeće, na jučerašnjoj je sjednici podnio neopozivu ostavku.

Transparentno

Tako je odlučio nakon što je odbor većinom glasova prihvatio prigovor PPDIV-a na rezultat izbora zbog nepravilnosti postupka. Prijedlog da se prigovor odbaci, osim Lisjaka, poduprla je tek Gordana Peradin-Lukčin s Liste skupine radnika.

Sindikatu je, doznajemo, bilo sporno što nije produžen rok za prihvaćanje glasova pristiglih poštom, no Lisjak tvrdi da bi takvo što bilo u suprotnosti za zakonskim odredbama.

– Izbori su bili potpuno transparentni, a rezultati točno onakvi kakve smo utvrdili. Prihvaćeni prigovor nije u skladu sa zakonom i podnio sam ostavku da sačuvam svoj obraz – razočaran je Lisjak.

U slučaju da Izborni odbor odluči priznati devet glasova koji su izvan određenog roka pristigli poštom, postoji mogućnost da se posve promijene sadašnji izborni rezultati.

Podsjetimo, od 15 mjesta u RV-u Listi skupine radnika predvođene Matijom Hlebarom pripalo je osam mjesta, PPDIV-u četiri, a zajedničkoj listi Nezavisnog sindikata i SINPOD-a tri mjesta.

Čekaju zapisnik

Međutim, PPDIV-u za peto mjesto u RV-u nedostaju tek četiri glasa pa je, nakon eventualnog uvažavanja devet glasova pristiglih poštom, teoretski moguće da PPDIV, dobije li potporu birača, dobije i peto mjesto u RV-u.

Prema nekim nagađanjima, u tom bi slučaju dvije sindikalne liste koalirale i dobile većinu mjesta pa bi dosadašnji predsjednik RV-a Davor Vrbek (PPDIV), ostao na šefovskom mjestu, dok bi Kseniju Horvat u Nadzornom odboru zamijenila Martinka Marđetko-Vučković, nositeljica liste Nezavisnog sindikata i SINPOD-a.

Hlebar je jučer upozorio da je isti odbor prije nekoliko dana jednoglasno prihvatio sve izborne zapisnike, a smatra i kako prigovor apsolutno nije valjan. Prema njegovu mišljenju članovi su se predomislili jer nisu zadovoljni rezultatima izbora.

Vrbek je odlučio biti bez komentara sve dok ne vidi zapisnik s jučerašnje sjednice odbora.

Komentara 3

1Z
10 zapovijedi B.
18:46 02.04.2011.

Koja se tu juha kuha. Izbori u Podravki pokazali da radnicima ne trebaju sindikati Autor ppdiv četvrtak, 24 Ožujak 2011 12:36 Prema prvim privremenim, ali potpunim rezultatima izbora za Radničko vijeće Podravke d.d. sindikate koji zastupaju i štite interese radnikaradnika u Podravki nadomoćno je pobijedila lista skupine radnika koja se, netom pred održavanje ovih izbora, okupila pod pokroviteljstvom HSS-ove Podravkine uprave. Rezultatski gledano, lista skupine radnika tako je osvojila osam od petnaest mandata u radničkom vijeću, dok će sindikati među sobom podijeliti preostalih sedam. Prvi put upravljačke Podravkine strukture u izbore za radničke predstavnike uključili su se prije tri godine javno podržavajući listu UBIUDR Podravke kojoj je prevlast u radničkom vijeću promakla za manje od sto glasova, a u ovogodišnjim izborima, dakle iz drugog pokušaja interesi poslodavaca pred radničkima ipak su prevagnuli. Žalosno. Očekuje se da će se konstituirajuća sjednica Radničkog vijeća u novom sazivu održati početkom travnja.

MU
mudlin
08:10 04.04.2011.

ocito je da su sindikati spremni SVE napraviti da se docepaju vlasti, makar su radnici pokazali koga hocu! po zakonu, u obzir se uzimaju samo glasovo pristigli DO dana izbora!! pa sad nije vise bitan ni izakon, bitna je VLAST¨!!!

Avatar skala
skala
11:06 05.04.2011.

Devet glasova koji su došli poštom izvan roka nisu sporni ako svaka koverta ima žig pošte s datumom dana izbora. Ako nemaju pečat, ne znam zašto bi se uopće razmatrale. S druge pak strane nešto bi to bilo jako čudnono da grupa gdin-a Hlebar nema od pristiglih glasova u kovertama baš nijedan glas. opći dojam ovog: sprema se podvala i prijevara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije