Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka s izborne skupštine

Sindikat umirovljenika Hrvatske: Prvi mirovinski stup treba ojačati, a drugi stup ukinuti

umirovljenici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
29.09.2016.
u 14:27

U sindikalnom programu navodi se i hitno uvođenje novog modela usklađivanja mirovina, uvođenje tzv. socijalne mirovine, tj. državne naknade za starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH)  danas je sa svoje izborne skupštine poručio da prvi mirovinski stup treba ojačati, a drugi stup zamrznuti, odnosno ukinuti.

"U cijelom je svijetu počeo raspad takvog modela", ustvrdila je predsjednica SUH-a Jasna Petrović, jedina kandidatkinja za čelnicu sindikata i za iduće četiri godine.

SUH je bio među rijetkim sustavnim borcima za ukidanje drugog mirovinskog stupa, kazala je Petrović i naglasila da je zamrzavanje, odnosno ukidanje postojećeg modela drugog mirovinskog stupa, u programu SUH-ova rada i za iduće četiri godine.

'Umirovljenici su namjerno gurnuti na marginu'

U sindikalnom programu navodi se i hitno uvođenje novog modela usklađivanja mirovina, uvođenje tzv. socijalne mirovine, tj. državne naknade za starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, te omogućavanje radnog odnosa i drugih oblika rada svim kategorijama umirovljenika.

SUH se zalaže za formiranje Ureda pravobranitelja za starije osobe i održavanje instituta Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. U manadatu premijera Tihomira Oreškovića to Vijeće nije obnovljeno, a umirovljenici su namjerno gurnuti na marginu, odnosno ostali su bez kanala za dijalog, upozorila je Petrović.

Boris Kunst (HDZ) poručio je predstavnicima SUH-a da će nova vlast više uvažavati socijalne partnere. Stav je HDZ-a da se ne donose nikakve mjere i programi bez dijaloga, odnosno usuglašavanja sa socijalnim partnerima, na tome ćemo inzistirati, kaže Kunst.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom izbornom programu naglasio je da mirovine moraju rasti, ističe Kunst, i obećao uvođenje nacionalne mirovine za skupinu najsiromašnijih umirovljenika, onih koji ne primaju nikakvu mirovinu, a takvih je u Hrvatskoj oko 60.000.

Isto tako, umirovljenicima koji su rano otišli u mirovinu omogućit će se povratak na tržište rada, a u Hrvatskoj više od 400.000 umirovljenika mlađe je od 65 godina, navodi Kunst.

Sindikat umirovljenika Hrvatske djeluje 24 godine, a okuplja oko 25.000 članova u 72 aktivne podružnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije