Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko Međimurje

Sindikat tužio upravu koja tvrdi da se plaće neće smanjivati

Šenkovec
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
12.02.2013.
u 18:36

Sindikat traži ugovor na neodređeno, a uprava tvrdi da su otkazivanjem željeli zadržati dugoročnu stabilnost tvrtke i očuvati radna mjesta

Nakon punih devet godina, u tvrtki Eko Međimurje iz Šenkovca, jednoj od najuspješnijih u Međimurju, raskinut je kolektivni ugovor, a novi nije potpisan. Pregovori između uprave i sindikalista neslavno su završili, a epilog svega je tužba koju je protiv uprave tvrtke s više od 550 zaposlenih ovih dana podnio Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH)! - Prije nešto više od godinu dana na inicijativu sindikalne podružnice započeli su kolektivni pregovori za povećanje najniže osnovne plaće, koja nije mijenjana od 2008. godine, i iznosi 2443 kune.

Štoviše, u razdoblju gospodarskih teškoća i krize u tijekom 2009. i 2010. godine, ugovorena najniža osnovna plaća je, na temelju pregovora, privremeno i smanjena. Međutim, to su vlasnici i menadžeri ubrzo zaboravili. Rezultati poslovanja za 2011. godinu su bili više nego dobri, ali vlasnici i poslovodstvo sad ne smatraju da to treba podijeliti s radnicima te su, protivno dobroj vjeri, izbjegavali sjesti za stol i kolektivno pregovarati - istaknuli su Jasenka Vukšić, glavna tajnica SGH-a, i regionalni povjerenik Mladen Zemljić.

Umjesto pregovora za obnovu važećeg kolektivnog, uprava je, tvrde sindikalisti, s 1. listopadom otkazala ugovor, uz otkazni rok od tri mjeseca, i dostavila prijedlog kolektivnog ugovora za ovu godinu s bitno umanjenim pravima. Takvu odluku SGH smatra nezakonitom. Uslijedili su novi pokušaji dogovora, no zapelo je oko razloga za otkazivanje ugovora i njegovo važenje.

- Sindikati su odbili sve prijedloge oko važenja i inzistirali na sklapanju na neodređeno vrijeme, te se povukli iz pregovora. Pozvali smo ih još jednom da se pokušaju dogovoriti i sklopiti novi ugovor na tri godine, no odbili su prijedlog - ističe Josip Kikelj u ime cijele uprave.Prava radnika sad su regulirana pravilnikom o radu iz 2010. godine.

- Nemamo namjeru zakinuti radnike po pitanju plaće. Osnovica za obračun plaće i svi dodaci na plaću neće se mijenjati - tvrdi Kikelj. Dodaje da su otkazivanjem ugovora imali namjeru zadržati dugoročnu stabilnost tvrtke i očuvati radna mjesta, a ne oštetiti radnike.

>>Zlatne kune tvrtkama Senko, PIB-extra i EKO-Međimurje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije