Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog procesa mirenja

Sindikat strojovođa najavio štrajk, no sud im ga zabranio!

vlak
Franjo Lepan/Pixsell
14.05.2013.
u 15:34

Hajdaš Dončić – sad je to vrlo očito – svojim simfonijskim orkestrom od pedesetak poduzeća odlučio je ravnati, ne dirigentskom palicom zvanom umijeće i mudrost, nego pendrekom!, ističe Dalibor Petrović.

Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je da će sutra će između 12 i 14 sati organizirati štrajk u HŽ Cargu dok će Sindikat željezničara Hrvatske u isto vrijeme održati prosvjed na Markovu trgu.

Iako su strojovođe namjeravali istodobno zaustaviti i vlakove u putničkom prometu, od te su namjere morali odustati jer je Županijski sud u Zagrebu na zahtjev Uprave HŽ Putničkog prometa zabranio štrajk i to iz razloga jer nije dovršen proces mirenja. Iz Sindikata su zato najavili štrajk strojovođa u putničkom prometu 18. svibnja između 10 i 16 sati.

- Uprava HŽ Putničkog prijevoza uz blagoslov resornog ministra, umjesto da je na štrajk najavljen njoj i ministru deset dana unaprijed, sazvala pregovore - uložila je tužbu da nije ''održano mirenje“ koje po Zakonu o radu mogu sazvati obje strane u sporu. Kako logika zdravog razuma nalaže, za očekivati je da mirenje zatraži onaj kome je najavljen štrajk i predani zahtjevi, kao što je do sada i bilo u svim slučajevima. I Uprava, koja je već sedam mjeseci gluhonijema kada su u pitanju problemi na koje ukazujemo, tako je povukla ''procesni argument“ koji je de facto točan – jer mirenja nije bilo, no ne voljom radnika, nego njihovom odlukom - pojasnio je Dalibor Petrović zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske.

Petrović napominje da sud nije proglasio sindikat niti krivim niti odgovornim, nego je samo konstatirao da nije ispunjena formalna pretpostavka mirenja za koju je odgovoran i poslodavac. -Ali zato, 18. svibnja 2013. godine održat će se štrajk u trajanju od šest sati (od 10.00 do 16.00) u kojem će stajati vlakovi HŽ Putničkog prijevoza. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ministar i Uprava objasniti javnosti da ovaj pravni manevar kojim se, po tko zna koji put, pokušava izbjeći dijalog ima posljedicu tri puta duljeg štrajka. No, daleko više je zabrinjavajuće sve ovo ukupno što se događa u resoru ministra Hajdaša. Naime, on je – sad je to vrlo očito – svojim simfonijskim orkestrom od pedesetak poduzeća odlučio ravnati, ne dirigentskom palicom zvanom umijeće i mudrost, nego pendrekom! - ističe Petrović.

>>Uprava HŽ-a ne vidi razlog za štrajk i poručuje: Otkaza neće biti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije