Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazani letovi

Sindikat: Radnici CA na bolovanju su poniženi. HZZO: To nije točno

Croatia air (1)
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
03.05.2013.
u 12:22

Iz HZZO-a rekli su nam da ovlašteni liječnici stručno i profesionalno obavljaju svoj posao i vode računa o zaštiti prava pacijenata

HZZO je krenuo u inspekcije bolovanja kabinskog osoblja Croatije Airlinesa, a neki liječnici neslužbeno izjavljuju da su dužni prijaviti sva nova bolovanja radnika te tvrtke. Prema informacijama kojima raspolaže SKOZ, svi radnici Croatije Airlinesa proći će pregled inspekcije HZZO-a. Radnici za koje je inspekcija utvrdila i potvrdila da doista jesu bolesni trpjeli su iživljavanja koja bi se u uređenijem društvu smatrala silovanjem, s obzirom na to da odbijanje znači otkaz, dok su se drugi odlučili vratiti na posao protivno preporuci liječnika zbog straha i pretrpljenih neugodnosti, navodi se u priopćenju Sindikata kabinskog osoblja zrakoplovstva. 

– Djelatnici s crijevnom virozom, a koja je proljev dobila dva dana ranije, inspektorica je smatrala nužnim napraviti rektalni pregled, sve to pred liječnikom opće prakse. Nakon nepotrebnog ponižavanja, iz kojeg se ništa nije moglo zaključiti o navedenoj bolesti, inspektorica HZZO-a potvrdila je da nije riječ o lažnom bolovanju. Nakon medijskog linča koji su bolesni radnici prošli, slijede im i fizička zlostavljanja, a odgovarati neće nitko, kao ni za bolesti koje će ovakva iživljavanja prouzročiti – navodi SKOZ.

'Nema razloga da se djelatnici CA na bolovanju osjećaju poniženo'

Na ove tvrdnje Sindikata stiže i odgovor iz HZZO-a.

"Prema odredbi članka 33. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te odredbama Pravilnika o kontroli bolovanja HZZO je obvezan provesti nadzor opravdanosti bolovanja u ordinacijama izabranih doktora na zahtjev bilo kojeg poslodavca. Nadzor provode ovlašteni doktori HZZO-a, a ne inspektori, kako tvrde u SKOZ-u.

Iz HZZO-a rekli su nam da ovlašteni liječnici stručno i profesionalno obavljaju svoj posao i vode računa o zaštiti prava pacijenata.

– Ne vidimo razloga zbog čega se osiguranici osjećaju omalovažavani i povrijeđeni ako su podvrgnuti pregledu još jednog liječnika. Osoba koja je bolesna neće se osjetiti pogođena pregledom još jednog liječnika i stvarno bolesne osobe nemaju razloga za brigu. Ističemo da se strogo vodi računa da ni jedan osiguranik koji ima medicinsku indikaciju za bolovanje ne bude zakinut u svojim pravima ili onemogućen u provođenju učinkovitog liječenja ili medicinske rehabilitacije – navode u HZZO-u.

>>'Radimo bolesne jer nam liječnici ne daju bolovanje'

>>HZZO će provjeravati masovno bolovanje u Croatiji Airlinesu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije