Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Policajci o ubojstvu djevojke: 'Posao odradimo pošteno, a onda nam se počinitelji na slobodi smiju u lice'

Predsjednik SPS-a Mario Puškarić: Svima nam je poznato da je rak-rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode se predugo
24. veljače 2017. u 09:26 8 komentara 4068 prikaza
David Komšić nakon lanjske nesreće u kojoj je smrtno stradao pješak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Sindikat policijskih službenika (SPS) danas je izvijestio da policija nije zakazala u slučaju ubojstva 18-godišnje djevojke u Zagrebu, podsjećajući da je mladić koju ju je usmrtio nožem prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država "izricanjem adekvatne i brze kazne" nije pokazala da je "njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo".

U pismu hrvatskim medijima dan nakon brutalnog ubojstva u Zagrebu predsjednik SPS-a Mario Puškarić istaknuo je kako svakodnevne kritike medija usmjerene prema radu policije "potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije".

"Posljednji takav slučaj je izvještavanje o tragičnom ubojstvu djevojke Kristine Krupljan u Zagrebu od Davida Komšića u kojem pojedini mediji doslovno krive policiju zbog tragičnog događaja aludirajući pritom na propuste u njezinu postupanju, a da se nisu u konkretnom slučaju upoznali sa stvarnim činjenicama i ovlastima policije.

Naime, u javnosti se policija najčešće proziva zbog činjenice da su pojedini osumnjičenici za teška kaznena djela na slobodi, iako policija u konkretnim slučajevima odradi svoj posao u granicama zakonom danih ovlasti, a to je pronalazak, hvatanje i prijavljivanje počinitelja prekršaja i kaznenih dijela te u određenim slučajevima sama predaja počinitelja nadležnim institucijama tj. sudovima. Svima nam je poznato da je rak-rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode se predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao", stoji u pismu.

Objašnjavaju kako o tome govori i činjenica da je "David Komšić u travnju 2016. godine vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od policije prijavljen, a prijavljen je i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni".

"Stoga smatramo, da je sud u konkretnom slučaju bio brži i učinkovitiji s adekvatnom kaznom, počinitelj bi se sada nalazio na odsluženju kazne zatvora pa se ovaj zločin vjerojatno ne bi ni dogodio. Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje", ističe Puškarić.

ubojstvo Zagreb Nožem presudio bivšoj djevojci Izbo ju je kad mu je rekla da čeka dijete s drugim ubojstvo UBIO JE BIVŠI DEČKO Je li sustav mogao spriječiti ubojstvo trudne 18-godišnjakinje?

"Isto tako želimo upoznati javnost da je policijski posao izrazito težak jer policijski službenici uz mizernu plaću svakodnevno izlažu svoj život i zdravlje pogibelji kako bi zaštitili živote drugih ljudi i njihovu imovinu te smo pomalo već umorni od ovakvih događaja koji dodatno i nas frustriraju kao policijske službenike. Naime, kako se pomiriti s činjenicom da vas svakodnevno prozivaju mediji za posao koji ste odradili pošteno, savjesno i po pravilima struke, a s druge strane nakon toga gledate te iste počinitelje koje ste prijavili kako se slobodno šeću i smiju vam se u lice, iako znate da im je mjesto negdje drugdje.

Policijski službenici isto tako u svim tim sudskim postupcima šikaniraju se kao svjedoci te se dodatno od institucija izlažu opasnosti jer im se u nazočnosti kriminalaca čitaju njihovi osobni podaci.

U ovom konkretnom slučaju, kao i u mnogim drugima, zakazale su institucije koje imaju obvezu te i takve osuditi i dati im do znanja da je ovakvo ponašanje nepoželjno i da se strogo kažnjava kaznom zatvora", istaknuo je sindikat, izražavajući sućut obitelji preminule djevojke.

>> 19-godišnji David prije ubojstva napisao na Instagramu: 'Bog prašta, mafija ne!'

Tko je zakazao kod ubojstva 18-godišnjakinje?

 • Policija 10,67%
 • Pravosuđe 68,34%
 • Zakonodavac 7,27%
 • Nitko od njih 8,80%
 • Ne znam 4,92%
Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • feel_the_coruption:

  Dok se ne održe nekakavi prosvjedni skupovi, dok se ne napune trgovi, ništa od toga svega.. Policija uhiti a korumpirani suci - oslobađaju.. A tko to može stati korumpiranim sucima na kraj ? Pa sudit će mu drugi korumpirani sudac...Oni ... prikaži još! su iznad svih, tobože neovisni, ne može im nitko ništa..Možda i veća mafija od političara...

 • Deleted user:

  Nedostojno je naše pokvareno i neučinkovito sudstvo nazivati pravosuđem.

 • dalibor.hren:

  Ja znam kako bih postupio da je u pitanju, ne daj Bože, moje dijete!