Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNO UPOZORENJE

Sindikat policije protiv smanjenje prava: 'Nećemo birati sredstva u zaštiti svojih prava'

Foto: Filip Brala/PIXSELL
10.05.2020.
u 18:55

Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo da prvo krenete od raznih „stranačkih vojnika“ koje ste Vi i Vama prethodni,  godinama postavljali na plaću u razna ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika", ističu u pismu

Nacionalni sindikat policije uputio je otvoreno pismo Vladi u kojem ističu kako je prijedlog o smanjenju prava i plaća zaposlenika MUP-a neprihvatljiv i ponižavajući te poručuju da, ustraje li Vlada na tome, neće birati dopuštena sredstva u cilju njihove zaštite.

U pismu podsjećaju i kako je Vlada Slovenije policajcima povećala plaću za vrijeme COVID 19 krize s 1400 na 2200 eura.

"Gospodine Plenkoviću kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH? Vašim prijedlogom za smanjenjem prava želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego policajac u Sloveniji ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego policajci u Sloveniji", pitaju sindikalci.

Neprihvatljiv im je, kažu, Vladin prijedlog kojim umjesto nagrade želi kazniti policijske službenike "pa je stoga 6. svibnja započela pregovore s reprezentativnim sindikatima koji djeluju u MUP-u RH o sklapanju dodatka II. Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike".

Nacionalni sindikat policije MUP-a poručuje kako nisu reprezentativan sindikat, ali smatraju da treba čuti i njihov stav jer zastupaju interese oko 4.000 članova i zaposlenika MUP-a koji, ističu, ne smiju biti uskraćeni za materijalna prava koja im pripadaju, a koja su im zajamčena i potpisanim Kolektivnim ugovorom.

U pismu podsjećaju da su zaposlenici MUP-a zadnjih nekoliko godina uslijed raznih kriza podnijeli najveći dio tereta te su zbog toga njihova prava umanjivana protivno njihovoj volji, a isitču i kako je velik broj njih koji su bili na prvoj crti borbe protiv koronavirusa i obolio od te bolesti. 

Vijeme je da kažemo dosta

"Vrijeme je da kažemo dosta! Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo da prvo krenete od raznih „stranačkih vojnika“ koje ste Vi i Vama prethodni,  godinama postavljali na plaću u razna ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika", ističu u pismu.

Poručuju i kako se svaka ozbiljna država rješava gubitnika, a poštuje i vrednuje svoju policiju. 

"Shvatite ozbiljno našu poruku i dajte si truda da ponovno razmotrite naše primjedbe i prijedloge. U protivnom, ukoliko ustrajete na smanjenju prava zaposlenima u MUP-u,  Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a te ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru. Već smo razradili moguće mjere i radnje koje ćemo u skladu sa zakonskim pravima i u dogovoru sa zaposlenicima poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava. One svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama vjerujte nam nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo", zaključuje se u pismu Vladi koje potpisuje predsjednik Nikola Kajkić.

Ključne riječi

Komentara 1

DR
Dragi74
07:30 11.05.2020.

Nemožete vi imati dobre plaće jer država nema odakle platiti,nema poreza na nekretnine,kuksuz i jedinstveni porez na dobit kao osnova odakle bi se skupljao novac za plaće državnih zaposlenika,vas drže na malim plaćama da mogu svama upravljat kako žele ako se narod pobuni i tako dalje...ono što bi vas izvuklo je da pohapsite sve za koje znate da su se okoristili kriminalom u vlasti bilo kakvog oblika sve dok netko pametan i razborit ne preuzme vođenje države pa da imate plaće kakve i zaslužujete...i hvala vama nekima koji niste potkupljivi i čuvate ovu našu dijecu koja se igraju po ulicama .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije