Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjena sanacijskih upravitelja kbc-a

Sindikat: Ni novi šefovi neće tim novcem moći bolnice voditi u plusu

Siniša Varga
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/8
21.01.2015.
u 17:30

Neprovođenjem sanacijskih mjera bolnice proizvode oko 65 milijuna kuna gubitka mjesečno, sukus je argumentacije kojom će ministar zdravlja Siniša Varga sutra Vladi obrazložiti smjenu sanacijskih ravnatelja

Neprovođenjem sanacijskih mjera bolnice proizvode oko 65 milijuna kuna gubitka mjesečno, sukus je argumentacije kojom će ministar zdravlja Siniša Varga sutra Vladi obrazložiti smjenu sanacijskih ravnatelja.

Nisu mađioničari

Kako je većinom riječ o ljudima SDP-a, gdje su neki od sanacijskih upravitelja koji se smjenjuju i visokopozicionirani, njihova sječa izazvala je buru u stranci. Splitski se gradonačelnik Ivo Baldasar založio za dr. Kolju Poljaka, međutim neslužbeno doznajemo da je smjena dr. Poljaka navodno samo privremeno odgođena, dok se ne nađe zamjena.

– Dr. Varga zvao me na konzultacije, dogovorili smo se da dr. Poljak ostane na čelu bolnice, ali uz pojačan monitoring financija. Dat će mu se ekonomski stručnjak ili više njih. Mi ćemo u Splitu predložiti tko bi to trebao biti, a Ministarstvo daje konačnu potvrdu – kaže Baladasar. O smjenama se raspravljalo i na predsjedništvu SDP-a, a za HDZ smjene su rezultat unutarstranačkog obračuna u SDP-u. Kako bilo, dr. Marko Duvnjak, koji bi trebao zamijeniti prof. Vesnu Šerić na čelu KBC Sestre milosrdnice, nedavno je imenovan šefom Upravnog vijeća HZZO-a pa bi obnašanjem obiju funkcija bio u sukobu interesa.

Smijenjeni sanacijski upravitelji, koji su prije nego što je počela sanacija bolnica bili ravnatelji, rezignirani su jer smatraju da se bolje u zadanim uvjetima i ne može raditi. Prije tri godine cijene zdravstvenih usluga snižene su između 20 i 30 posto, a po 90 posto i više bolničkih limita odlazi na plaće.

Ustvrdivši kako je besmislena smjena  Hermana Hallera u KBC-u Rijeka, sindikalistica Radmila Belobrajić Čahut navodi da je Haller kao sanacijski upravitelj uz novac kojim je raspolagao trebao biti mađioničar da organizira dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite u bolnici. Ilustrirala je to brojkama prema kojima je riječki KBC prije šest godina imao budžet od 52 milijuna kuna, a lani je radio sa 40, 7 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna kuna  za plaće.

– Je li moguće u tom okviru poslovati pozitivno? – pita. Dokaz da mjerodavni dobro znaju da Haller nije mogao pozitivno poslovati s odobrenim novcem vidi i u činjenici da je bolnici za siječanj za rad odobreno sedam milijuna kuna više, no strahuje da u svim segmentima devastirani KBC Rijeka neće uspijevati fakturirati realizaciju u tom iznosu. – Ako dugovječni sanacijski upravitelj nije mogao, ne znam kako će se novi, dr. Davor Štimac, moći kretati u tim financijskim okvirima, to više što kao šef jedne od klinika itekako dobro zna koliko mu je novca nedostajalo i kako se prekoračivao limit – zaključila je Čahut.

Plaćanje po izvršenju

Novi sanacijski upravitelji menadžersku sposobnost odmah će morati pokazati. Od 1. siječnja počelo je plaćanje prema novom modelu ugovaranja tj. postupno uvođenje plaćanja po obavljenoj usluzi. Postupno će se smanjivati udio avansnog plaćanja, a povećavati udio plaćanja po izvršenju pa će prihod ovisiti o izvršenju, ali i o indikatorima kvalitete i učinkovitosti.

>>'Ministar Varga nije smijenio dr. Poljaka iz KBC-a Split!'

Komentara 5

AN
Anasta
18:44 21.01.2015.

Kako je moguće da baš svi rade s guibitkom? Problem ljudi ili sustava?

DU
Deleted user
18:52 21.01.2015.

Doktori se bave upravljanjem, održavanjem i sanacijom a da zaposlite kojeg KV električara, građevinca ili strojara da rade u kirurškoj sali?

NV
novo vriijeme
21:31 21.01.2015.

Ako ravnatelji ne mogu voditi bolnice pod postojećim uvjetima onda ne moraju prihvatiti fotelje nego neka odbiju. Prihvatiti mjesto ravnatelja znači imati poslovni plan do kraja mandata koji uključuje i financijsko poslovanje. Druga je priča da ovi ravnatelji nemaju pojmaa da to postoji, a ni ministar da se to tako radi u normalnom svijetu Kod nas samo zgrabi fotelju a onda ne napravi ništa pa kada dođu računi počni kukati Šta će biti sa bolnicama koje zapadnu u dugove sada kada nema saniranja iz budgeta a ekipa koja je vodila bolnice ostala samo mala rotacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije