Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele biti sindikat

Sindikat nezaposlenih tužit će Ministarstvo rada

mirando mrsić (1)
Goran Stanzl/Pixsell
21.08.2012.
u 14:54

Vlada nam ne dopušta da se registriramo kao sindikat jer im ne odgovara što bi morali sjesti s nama za stol, kaže Zlatana Perković

Zbog odbijanja registracije Sindikata nezaposlenih Hrvatske sindikat će podnijeti tužbu protiv Ministarstva rada Upravnom sudu, a obratit će se i Europskoj uniji budući da smatraju da je riječ o kršenju ljudskih prava, javlja Tportal.

Kažu kako u drugim zemljama najnormalnije djeluju takvi sindikati te da njima naša Vlada brani rad jer su kontradiktorni zbog riječi nezaposleni u naslovu.

– Vlada nam ne dopušta da se registriramo kao sindikat jer im ne odgovara što bi morali sjesti s nama za stol prilikom pregovaranja o kolektivnim ugovorima, nego kao udruga što, međutim, nama ne odgovara jer tada nemamo tu snagu – rekla je predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske Zlatana Perković.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

– Budući da Sindikat nezaposlenih Hrvatske predviđa u svom članstvu imati nezaposlene osobe i studente, a prijedlogom statuta ne propisuje i jasno razlikovanje svrhe udruge u odnosu na eventualne članove radnike i članove koji to nisu, u smislu obveze poštivanja zahtjeva da se u registar udruga koji se vodi temeljem Zakona o radu upisuju samo udruge koje su nedvojbeno interesne udruge radnika, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odbilo je zahtijevani upis. Pojednostavljeno, Sindikat nezaposlenih Hrvatske ne udovoljava temeljnim uvjetima za upis u registar sindikata – priopćili su iz ministarstva.

Komentara 9

ST
stomiovotreba
16:40 21.08.2012.

Da li je predsjednica Sindikata nezaposlenih prima placu? Ako prima, onda nije nezaposlena.

AL
AlienattacK
17:06 21.08.2012.

Oho, evo opet ovog ugojenog gnoma Miralema...

Avatar bereza
bereza
15:47 21.08.2012.

Sindikat nezaposlenih? Kao ideja, to je u redu. U sadašnjoj situaciji, to bi mogla biti jedna od najbrojnijih i najjačih političkih snaga ove zemlje, pogotovo ako bi djelovanje bilo prošireno i na radnike koji su u strahu za svoje radno mjesto. Međutim, u čije ime gospođa Perković istupa? Koliko nezaposlenih ljudi ona ima iza sebe? Jesu li oni uopće pokušali animirati nezaposlene da se uključe u rad? Je li to opet izgradnja nečeg od krova, a ne od temelja? Koja je platforma djelovanja te udruge? Što bi taj "sindikat" uopće trebao raditi? Kako se namjerava financirati postojanje? Sadašnji sindikati ne rade ništa konkretno i djelotvorno na zaštiti svog članstva. Čak i kad bi ova udruga dobila status sindikata, tko bi imao najveću korist od njega - nezaposleni, ili šefovi sindikata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije