Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinacro

Sindikat naftnog gospodarstva uzvratio ministru Mrsiću

plin
Arhiva VL
16.05.2012.
u 19:49

Ministrovo prozivanje PLINACRA nazivaju ishitrenim i neprimjerenim te pozivaju Vladu i Upravu tvrtke da što prije sklopi kolektivni ugovor za 2012. godinu.

Sindikat naftnog gospodarstva izdao je priopćenje u kojemu se ograđuje i odbacuje izjave ministra rada Miranda Mrsića koji je kazao kako je do povećanja plaća u državnim poduzećima došlo zbog kolektivnih ugovora koji su naglo potpisani krajem 2011. godine, nakon što godinama nisu potpisivani. U tom smislu javno je prozvao PLINACRO zbog povećanja plaća za 19 posto.

>>Šok: Javne tvrtke povećale plaće, umjesto da ih režu!

U prilog demantiranju izjave ministra Mrsića naveli su nekoliko tvrdnji koje prenosimo:

1) Od osnutka u PLINACRU su kontinuirano, iz godine u godinu, potpisivani kolektivni ugovori. Izuzetak je važeći kolektivni ugovor koji je potpisan na šest mjeseci zbog zastoja u pregovorima uzrokovanog odlukom Vlade RH kojom je u 2010. godini u PLINACRU smanjena cijena sata rada za 6% .

2) Važeći kolektivni ugovor potpisan je 30. lipnja 2011. s važenjem do 31. prosinca 2011. uz mogućnost produžene primjene od godinu dana.

3) Uz cijenu sata rada kolektivnim ugovorom za 2010. umanjeni su regres i božićnica za 57%.

4) Kolektivnim ugovorom za 2011. godinu nije se uspjelo dostići cijenu sata rada iz 2009. godine, a regres i božićnica ostali su umanjeni za 57%.

5) Sindikati su 25. listopada 2011. uputili inicijativu za otpočinjanje kolektivnih pregovora, ali do danas isti još zapravo nisu ni započeli.

6) Kolektivni ugovor za 2012. nije sklopljen te se u ovoj godini primjenjuje kolektivni ugovor za 2011. godinu (produžena primjena).

7) U prvom kvartalu 2012. direktor PLINACRA zamijenjen je peteročlanom Upravom, čime je značajno povećan trošak plaća.

8) PLINACRO iz godine u godinu ostvaruje pozitivan poslovni rezultat iz kojeg se punio državni proračun, a uspješno su ostvareni izuzetno zahtjevni projekti plinofikacije RH. Sve je to realizirano zaslugom i zalaganjem radnika PLINACRA, za što su oni od strane Vlade RH „nagrađeni“ smanjenjem plaće.

Ministrovo prozivanje PLINACRO-a nazivaju ishitrenim i neprimjerenim te pozivaju Vladu i Upravu tvrtke da što prije sklopi kolektivni ugovor za 2012. godinu.

Komentara 1

HO
horacio
07:08 17.05.2012.

Ovaj članak bi bio jasniji kada bi novinar saznao npr. kolika je bila prosječna plaća u tom poduzeću prije, a kolika je sada, kolika je bila božičnica, a kolika je sada, kolike su bile otpremnine, a koliko su sada itd. itd. Ovako ispada kao da čitam proglas sindikata na oglasnoj ploči u poduzeću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije