Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo jovanoviću

Sindikat: Ministre, prekinite napade na državnu maturu!

\'06.04.2012., Studentski dom, Varazdin - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic posjetio je Studentski dom gdje su ga docekali gradonacelnik Goran Habus i predstavnici doma i FOI-a
Marko Jurinec/PIXSELL
28.05.2012.
u 12:15

Osnovni je problem što je mišljenje Jovanović donio unaprijed, a zaboravio činjenicu da su svi imali isti ispit

Zaključci povjerenstva ministra obrazovanja Željka Jovanovića još se iščekuju, kao i rezultati koje su maturanti postigli na prijepornom ispitu iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. I dok ministar kaže da ispit nije bio dobar, priklanjajući se mišljenju dijela maturanata, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poručuje: "Prekinite napade na državnu maturu!"

Ministru Jovanoviću poslali su otvoreno pismo i objavili ga na svojim internetskim stranicama, kazujući da je njegovo "uplitanje" u provedbu državne mature nedopustivo.

– Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika – poručuje predsjednik sindikata Branimir Mihalinec. Smatra da se Jovanović svojim izjavama ponio neozbiljno, neutemeljeno i štetno te da se takvo ponašanje ne očekuje od ministra obrazovanja. 

Osnovni je problem što je mišljenje Jovanović donio unaprijed, ne čekajući da svoj konačni sud iznese njegovo "ad hoc izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini". Predlažu da prekine "medijsku harangu" na projekt državne mature i pričeka analizu konačnih rezultata svih ispita državne mature i na temelju toga, uz javnu raspravu, donese odluke što i kako dalje. 

– Čitam u tisku da ste izjavili kako treba poništiti pitanja na koja nije bilo 90% točnih odgovora. Vjerujete li doista u to? Stječe se dojam kako očekujete da državna matura treba biti ispit koji će svi učenici položiti sa 90-postotnim rezultatom, piše šef sindikata. 

Najvažniju stvar ipak ste zaboravili, a to je da su svi učenici imali isti test i dakle, bili su u ravnopravnom položaju, a to je i najveća prednost državne mature. Naravno da državna matura u ovoj izvedbi nije idealna niti će to ikad biti. Trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati. Trebali ste uzeti u zaštitu i državnu maturu i tisuće ljudi, nastavnika srednjih škola, koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi. Vaše aktivnosti, nažalost, mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost. Nisam siguran je li to i Vaša stvarna namjera, piše Mihalinec.

Smatra da je državna matura najozbiljniji projekt u obrazovanju pa bi njeno negiranje ili ukidanje moglo imati dalekosežne posljedice. Bez jedinstvenog razredbenog ispita za visokoškolsko obrazovanje, umanjile bi se jednake šanse za nastavak obrazovanja svima, tvrdi.

– Jednako tako, ponovno bi se pokrenula korupcijska spirala pri upisu na fakultete. Smatram da je najveća civilizacijska dobit koju nam donosi državna matura upis na fakultete isključivo na temelju – znanja, piše u pismu. 

Komentara 10

CH
chemica
13:00 28.05.2012.

Ovi sindikati postaju veće štetočine od Katoličke crkve. Svugdje moraju gurnuti svoje nosine, ali uz puno veću štetu po cijelo društvo. Nema otkaza, nema rezanja beneficija, nema napada na državnu maturu...Naravno, sve te perverzije plaćamo mi, građani ove zemlje. Na državnoj sisi je više bitangi i neradnika nego ikada prije, čak s većim povlasticama nego u komunizmu. Kakve božićnice, uskrsnice, kakvi darovi za djecu...U državi koja je vjerojatno već bankrotirala samo to više ili manje uspješno skrivaju od nas. Sada se više ne smijemo ni javno zgražati nad glupostima njihove državne mature. Struka je, kao, rekla svoje pa samim tim svi ostali moraju šutjeti. Zašto ta ista struka šuti kad nam djeca uče pizd*rij* koje su prijašnje generacije srele eventualno na fakultetu? Instrukcije u OSNOVNOJ školi su postale normalna stvar! Ne više samo iz matematike, već i iz kemije, a čujem da neki mlate pare i na instrukcijama iz HRVATSKOG! Što, sindikati, to vam ne smeta?

DD
ddh
13:15 28.05.2012.

Nema kaj nema. Taj koji ljudima savjetuje, da si pljuju na ono sto vide u ogledalu sve zna. On se petlja bez zakonskih ovlasti i sve i svasta, on bi mijenjao predsjednika NSH, on bi mjenjao menagere po nogometnim klubovima, a zeli i mjenjati predsjednika NOK. A on zna o Hrvatskom i vise nego svi moguci i nemoguci profesori, on si zamislja, da je on zakon. I nije vazno sto jezikoslovci misle, nego je vazno kaj ta figura kaze. Sjajno. Tipicno za Hrvatsku i za medije. Nije vazno, da li to ima veze Sa zdravim razumom, vazno je, da je to od strane komunista. Sram fas bilo sve skupa.

MA
manoxxl
12:50 28.05.2012.

Za nevjerovati kolika je nestručnost ove vlade i njezinih ministara na čelu s mutavim premijerom. Sve same \"primitivne seljačine\". Laprdati o svemu o čemu inače pojma nemaju je njihova jedina odlika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije