Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat i kooperanti: Sad su na redu plaće i ulaganja u mljekare

Sve dogovore Dukat je ispoštovao. S upravom je lako komunicirati, tvrdi sindikalist Zvonko Čović. Novi pogoni su prekrasni, kaže mljekar Z. Močnik.
16. rujna 2010. u 08:01 1 komentara 109 prikaza
'14.09.2010., Karlovac - Premijerka otvorila nove pogone KIM-a za preradu mlijeka i proizvodnju mlijecnih proizvoda. Projekt je vrijedan 20 milijuna eura. Radnici u pogonu.  Photo: Kristina Stedul Fab
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'

Novi pogoni su prekrasni, jedinstveni su u Hrvatskoj. Oduševljeni smo, kaže predsjednik Udruge proizvođača Karlovačke industrije mlijeka Zdenko Močnik.

Mljekari očekuju pomoć

KIM-ovi kooperanti posjetili su jučer nove proizvodne linije tvornice u Mekušju, koje je dan ranije svečano otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U novom pogonu započela je raditi suvremena linija za proizvodnju boca, koje će produljiti rok valjanosti mlijeka, i moderna linija za obradu i punjenje mlijeka. Dukatovo ulaganje vrijedno je 20 milijuna eura.

– Očekivali smo uspostavljanje moderne proizvodnje, jer je to predvidio kupoprodajni ugovor Hrvatskog fonda za privatizaciju i Dukata – kaže Zdenko Močnik.

Razgovarao je s generalnim direktorom Dukata Alenom Fontanom o problemima proizvođača mlijeka.

– Obećano nam je da će Dukat poticati poljoprivredu. Mljekarima treba pomoći ne samo u nabavi junica, nego i da urede sabirališta mlijeka, rashladnike za mlijeko, uspostave nove sustave mužnje... To su velika ulaganja, ali nam omogućuju veću učinkovitost – navodi Zdenko Močnik.

Unatoč tome što pozitivno ocjenjuju poslovanje tvrtke uz koju vežu svoju egzistenciju, kooperanti tvrde da se nalaze u lošoj poziciji.

– Dukat nas u osuvremenjivanju proizvodnje nije pratio. Nakon što je modernizirao svoje pogone, očekujemo da smo mi na redu. Spremni su nam pomoći u rashlađivanju mlijeka i poboljšanju sustava mužnje. Želimo povećati broj grla, količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka – priča Močnik, dodajući da s Karlovačkom županijom i jedinicama lokalne samouprave surađuju u ozakonjenju gospodarskih objekata stočara.

Plaće su i dalje male

Radnici KIM-a također su zadovoljni svojom sadašnjom pozicijom.

– Sve dogovoreno Dukat poštuje. S upravom je lako komunicirati. Svakog radnika muči plaća, a to ćemo sada postaviti na dnevni red u pregovorima. Ona je ispod prosjeka u Dukat grupi – objašnjava sindikalist Zvonko Čović. S njim se slaže i predsjednik Radničkog vijeća KIM-a Dubravko Desović.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • mikro47:

    Nekada je KIM bio jedna od vodećih karlovačkih tvrtki, gdje se svako malo dijelio višak, a i kooperanti su dobivali kredite, naročito oni iz Korduna. A sada će radnici KIM-a morati moljakati Zagreb za neku povišicu, zapravo mrvice od onoga ... prikaži još! što Dukat zarađuje (sa jedne strane velika neto dobit a sa druge strane male plaće radnika). A to da če Dukat poticati poljoprivredu je vrlo upitno, pa sami prodaju farmu u Sadilovcu koju je KIM napravio. Poljoprivrednici mogu samo tražiti skupe kredite od banaka (koje za te kredite traže trostruko osiguranje) ili eventualno ako izvuku neka poticajna sredstva od države.