Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedni marš od Radničkog doma do Radničke

Sindikalni prosvjed 1. svibnja, do 2026. žele plaće od 1500 eura i minimalac od 750

Zagreb: Prosvjedna povorka pod geslom "Za reforme, za ljude" na putu prema Maksimiru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
22.04.2022.
u 08:32

Od sredine sljedećeg tjedna, najavila je, pa sve do sredine svibnja na ulice i trgove će aktivisti, koji će građane informirati o radničkim pravima.

Nitko ih nije poklonio, radnička su prava izborena, a nakon dvije godine stanke zbog pandemije, na to će Savez samostalnih sindikata Hrvatske, kako sami kažu, podsjetiti prosvjednim maršem 1. svibnja. Kreću od Radničkog doma, gdje im je i sjedište, a ruta je Šubićeva, Zvonimirova, Heinzelova, Branimirova pa preko Zavrtnice do Radničke ceste.

Središnje događanje, na kojem će govoriti sindikalni predstavnici, bit će upravo ondje, kod rotora na broju 44, dvjestotinjak metara od Hrvatske udruge poslodavaca. Nimalo slučajno, objasnila je u četvrtak izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijana Šobota.

– Slogan nam je "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika", a u sebi on sublimira dva temeljna zahtjeva – onaj za povećanje plaća i drugi, za snažnije i istinsko kolektivno pregovaranje. Okupit ćemo se u neposrednoj blizini HUP-a kako bismo upozorili poslodavce, koji ne pregovaraju u dobroj mjeri i ne poštuju kolektivne ugovore, da takva praksa nije dopustiva – kazala je Dijana Šobota pa dodala da je prosvjed na Praznik rada središnji dio aktivnosti koje SSSH planira, ali nikako ne i jedini.

Od sredine sljedećeg tjedna, najavila je, pa sve do sredine svibnja na ulice i trgove će aktivisti, koji će građane informirati o radničkim pravima. Tradicionalni skup o prioritetima i zahtjevima održat će se 29. travnja i u Tvornici kulture, gdje će se, kaže D. Šobota, sa sindikalnim povjerenicima odati priznanje onima koji su se istaknuli u unapređenju prava radnika. Pozvan je i državni vrh.

Od sredine sljedećeg tjedna, najavila je, pa sve do sredine svibnja na ulice i trgove će aktivisti, koji će građane informirati o radničkim pravima.A kako je glavni zahtjev sindikalnog prosvjeda onaj za povećanje plaća, o čemu se trenutačno, za javni sektor, pregovara i s Vladom, predsjednik SSSH Mladen Novosel objasnio je i što očekuje u budućnosti.

21.4.2022., Zagreb, Trg kralja Petra Kresimira IV, broj 2. Konferencija za medije saveza samostalnih sindikata Hrvatske na kojoj ce biti najavljene aktivnosti SSSH u sklopu obiljezavanja praznika rada. Organizirat ce povorku pod nazivom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

– Da do 2026. godine prosječna neto plaća dosegne 1500 eura, a minimalna 750 eura. U suprotnom, svi zajedno gubimo utrku s drastičnim rastom cijena koje ne prati istovjetan rast plaća, zbog čega nam prijeti potpuna degradacija gospodarskog i socijalnog života – rekao je Novosel. Podsjetio je i na četiri granska sindikata udružena u SSSH, koja su, tijekom ožujka, poslala inicijative za pokretanje pregovora o sektorskim kolektivnim ugovorima HUP-ovim granskim udrugama. Odgovor je stigao zasad samo na jednu, i to negativan, kaže Novosel.

– Kod najvećeg dijela poslodavaca i njihovih udruga još uvijek postoji neobjašnjiv otpor prema kolektivnom pregovaranju, iako primjeri europskih zemalja, u koje naši radnici odlaze, pokazuju kako su sektorski kolektivni ugovori imperativ za održivo gospodarstvo, perspektivne i uspješne tvrtke te zadovoljne radnike – istaknuo je šef SSSH.

VIDEO: Poznata kao '50 nijansi sive', dionica državne ceste D2 ide u obnovu!

Komentara 3

DU
Deleted user
09:35 22.04.2022.

Ovi sindikati bore se samo za svoje guzice, njih nije briga za ljude zaposlene u privatnom sektoru koji financira javni. Naime ako mislite da vam nije dobro u državnoj firmi, odite radite kod privatnika pa organizirajte sindikate i prosvjedujte. Povraćaa mi se kada vidim Vilima Ribića, profesionalnog sindikalista.

Avatar mofo
mofo
08:38 22.04.2022.

Di je vilim, u vili?

DU
Deleted user
09:05 22.04.2022.

Slogan "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" je nešto nestvarno, jer dok se ne riješi tajkunstvo i sveopća kradež, teško ostvarivo. Možda za one koji sjede na dvije stolice, pa dobivaju poticaje za poljoprivredu, a rade u tvornicama ili druš. institucijama radi zdrastvenog i mirovinskog osiguranja. Međutim, to nisu i neće biti ti kojim je rad u tvornicama, uredima jedino zanimanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije