Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontranapad

Sindikalni čelnici: Radimir Čačić obmanuo je javnost!

'01.02.2012., Zagreb - Sastanak predsjednika sindikalnih sredisnjica s premijerom i ministrom rada i mirovinskog sustava. Mladen Novosel, Kresimir Sever, Vilim Ribic, Ozren Matijasevic, Damir Jakus.
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
29.03.2012.
u 12:42

Prava je istina da je on jedno prezentirao socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća, a drugo napisao u tekstu prijedloga zakona.

Napad prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića na sindikate krajnje je neprimjeren, jer upravo su sindikati učinili ono što je on htio, a nije znao kako, poručuje svih pet čelnika sindikalnih središnjica (SSSH, NHS, HUS, URSH i Matica hrvatskih sindikata). Reagirali su na sinoćnju emisiju HTV-a Otvoreno.

– Ondje je prvi potpredsjednik Vlade Čačić obmanuo javnost tvrdeći da su sindikati tražili povlačenje prijedloga Zakona o dopuni Stečajnog zakona koji je "on napisao", a kojim je predviđena dvostruka zaštita radnika. Prava je istina da je on jedno prezentirao socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća, a drugo napisao u tekstu prijedloga zakona. Na taj način socijalni partneri su bili obmanuti i morali su reagirati u interesu radnika – poručuju sindikalisti, obrazlažući da prijedlog nije sadržavao dvostruku zaštitu potraživanja radnika nego uvjetnu – "ili – ili", odnosno, ako radnik prema Zakonu o zaštiti potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca ne ostvari pravo na tri minimalne plaće, tada će ih ostvariti na teret stečajnog postupka prema predloženoj noveli. 

– Kako tekst prijedloga novele nije bio napisan na način da radnik ostvaruje pravo po oba zakona, sindikati su od predsjednika Vlade RH zatražili povlačenje zakonskog prijedloga o dopuni Stečajnog zakona iz saborske procedure, nakon čega je uslijedio poziv iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora za sastanak na dan izglasavanja zakona. Na tome su sastanku sindikati izborili tekst dopune zakona kakav je i prihvaćen u saborskoj proceduri – objašnjavaju u dopisu koji potpisuju Mladen Novosel, Krešimir Sever, Ozren Matijašević, Damir Jakuš i Vilim Ribić.

Da je upravo opisani slijed događaja točan, potkrepljuju, svjedoči i činjenica da je potom u roku nekoliko sati održana sjednica Odbora za zakonodavstvo Vlade RH, kao i telefonska sjednica same Vlade te da je tekst dopune zakona, na kojemu su inzistirali sindikati, izašao pred saborske zastupnike kao amandman Vlade RH na njihov vlastiti prijedlog zakona. 

– Koliko je prijedlog dopune zakona prvog potpredsjednika Vlade bio loš, pokazuje i činjenica da je Klub zastupnika HNS-a tijekom saborske rasprave na isti prijedlog dao amandman – zaključuju.

Komentara 27

OB
-obrisani-
13:01 29.03.2012.

Ma niti vi niste bolji od Čačića, sve same lopine!

Avatar Becarina
Becarina
13:06 29.03.2012.

Kad ce objaviti nesto sto ne znamo?

TE
tester
13:00 29.03.2012.

\"gospodo\" sindikalci, VI ste ti koji obmanjujete javnost. Kolike su vam plaće? Zašto tajite broj članova? Znamo dobro zašto su sredinom 20-og stoljeća sindikati u SAD-u bili pod okriljem mafije - mafija zna gdje se krije novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije