Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Sindikalci ustaju protiv mirovinske reforme

Sindikalist Krešimir Sever
Foto: Borna Filić/PIXSELL
12.07.2018.
u 06:00

Traže da se odustane od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i umjesto toga vraćanje starosnog uvjeta na 65 godina

Protiv prijedloga mirovinske reforme ustaju sindikalne središnjice. Traže da se odustane od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i umjesto toga vraćanje starosnog uvjeta na 65 godina te zadržavanje trenutačnih uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike (60 godina starosti i 41 godina staža).

Traže i zadržavanje postojećih uvjeta za prijevremeno umirovljenje. Podržavaju pravo na izbor povoljnije opcije između I. i II. stupa, ali smatraju da, s obzirom na podatak da će samo tri posto radnika s najvišim plaćama imati koristi od drugog stupa, treba ozbiljno razmotriti smisao njegova daljnjeg opstanka.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata danas će u 8.15 sati na Markovu trgu dijeliti letke i tekst otvorenog pisma Vladi, saborskim zastupnicima i građanima. Mirovinskom reformom od 2031. starosna bi se mirovina stjecala tek sa 67 godina, u čemu će žene i muškarci biti izjednačeni do 2027. Umirovljenici koji su sada i u II. stupu dobili bi ista prava kao oni koji su u I. stupu ako prebace novac iz II. stupa u proračun.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Sindikalist Krešimir Sever
1/10
Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
08:16 12.07.2018.

sindikalci...imele i krpelji...puno price a nula rada

BR
brojevi
06:42 12.07.2018.

Stara praksa bezidejnih sindikalnih metuzalema. Svima su puna usta reformi a kad se napokon nešto pokrene onda drvlje i kamenje. Činjenica jest da je to samo perfomans sindikalnih čelnika kako bi opravdali tantijeme za svoj nerad.

VI
VisAVis2
07:04 12.07.2018.

Zar penzići plaćaju sindikalnu članarinu (pa se ovi likovi bore za više penzića, a manje radnika)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije