Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikalci ustaju protiv mirovinske reforme

Traže da se odustane od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i umjesto toga vraćanje starosnog uvjeta na 65 godina
12. srpnja 2018. u 06:00 6 komentara 703 prikaza
Sindikalist Krešimir Sever
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Protiv prijedloga mirovinske reforme ustaju sindikalne središnjice. Traže da se odustane od ubrzanja podizanja uvjeta za mirovinu na 67 godina i umjesto toga vraćanje starosnog uvjeta na 65 godina te zadržavanje trenutačnih uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike (60 godina starosti i 41 godina staža).

radnici Mirovinska reforma Država nas je tjerala na štednju za starost, a sad bi nam ušteđeno ucjenom oduzela

Traže i zadržavanje postojećih uvjeta za prijevremeno umirovljenje. Podržavaju pravo na izbor povoljnije opcije između I. i II. stupa, ali smatraju da, s obzirom na podatak da će samo tri posto radnika s najvišim plaćama imati koristi od drugog stupa, treba ozbiljno razmotriti smisao njegova daljnjeg opstanka.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata danas će u 8.15 sati na Markovu trgu dijeliti letke i tekst otvorenog pisma Vladi, saborskim zastupnicima i građanima. Mirovinskom reformom od 2031. starosna bi se mirovina stjecala tek sa 67 godina, u čemu će žene i muškarci biti izjednačeni do 2027. Umirovljenici koji su sada i u II. stupu dobili bi ista prava kao oni koji su u I. stupu ako prebace novac iz II. stupa u proračun.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Sindikalist Krešimir Sever
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • brojevi:

    Stara praksa bezidejnih sindikalnih metuzalema. Svima su puna usta reformi a kad se napokon nešto pokrene onda drvlje i kamenje. Činjenica jest da je to samo perfomans sindikalnih čelnika kako bi opravdali tantijeme za svoj nerad.

  • Mlach:

    sindikalci...imele i krpelji...puno price a nula rada

  • VisAVis2:

    Zar penzići plaćaju sindikalnu članarinu (pa se ovi likovi bore za više penzića, a manje radnika)?