Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okršaj na Sinaju

Najmanje 70 žrtava u obračunu egipatske vojske s džihadistima

Foto: Reuters/Pixsell
07.07.2017.
u 20:00

Ruska vojska zatvorila je jučer zračni prostor iznad teritorije Sirije i Libanona te ostalog dijela Bliskog istoka gdje su stacionirani.

Najmanje 30 egipatskih vojnika ubijeno je i ranjeno, dok je 40 terorista ubijeno u žestokim borbama koje su se jučer vodile između egipatske vojske i džihadističke skupine na poluotoku Sinaju.

Egipatski vojni izvori tvrde da je opći napad na egipatsku vojsku i snage sigurnosti počeo nakon dva samoubilačka napada kada su dva automobila bombe uletjela u vojni kontrolni punkt na sjeveroistoku Sinajskog poluotoka, poslije čega je velika skupina maskiranih džihadista s 12 oklopnih transportera i desetak motora napala položaje egipatske vojske. U žestokim borbama uništeno je osam oklopnih vozila, a džihadisti su se razbježali. Među poginulima je i visoki časnik specijalnih snaga egipatske vojske Ahmad Munsi. Napad se dogodio nakon što je palestinski militantni pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze i slijedi ideologiju Muslimanskog bratstva te je u velikoj mjeri financiran od Katara, odlučio otkazati gostoprimstvo džihadističkim skupinama financiranim od Saudijske Arabije kojima nije preostalo ništa drugo osim pokušaja napada kako bi uspjeli pobjeći iz Pojasa Gaze.

U Egiptu su proteklih godina pojačane borbe pobunjenika na sjeveru Sinajskog poluotoka, na čijoj se strani uglavnom bore pripadnici ogranka terorističke organizacije Islamske države. U međuvremenu, ruska vojska zatvorila je zračni prostor iznad teritorije Sirije i Libanona te ostalog dijela Bliskog istoka gdje se nalazi ruska mornarica. Rusi su se odlučili na takav potez zbog vojne vježbe nakon što je ruska vojska napala položaje ISIL-a bombarderima TO-95. 

Komentara 1

DU
Deleted user
21:14 07.07.2017.

Eto ti ga na američki saveznici đihadisti šire svoju ljubav dalje prema Egiptu.Egipćani nedajte te se u uspijet će te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije