Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sin se poželio vratiti biološkoj majci, pa će skupa živjeti

Ivanečka udruga Nada pokrenula akciju da se sagradi kućica u kojoj će živjeti majka i sin, a uskoro i kći
10. studenoga 2010. u 17:15 0 komentara 44 prikaza
'Var \\u0096 09. 11. 2010., Prigorec \\u0096 Nova kuca omogucit ce sticenicima ponovni povratak u biolosku obitelj.  PHOTO:  Ljiljana Risek'
Foto: 'Tezak *10'

 – Nisam vjerovala da ću to dočekati! U ovom dvorištu 60 se godina nije ništa gradilo! A sad, odjednom, gradi se kuća! - govorila je Magda Jurić promatrajući radnike i teške strojeve koji su pomutili mir dvorišta uz prastaru kuću u Prigorcu. Na mjestu srušene štale bagerom se kopaju temelji za kućicu od 63 kvadrata.

Iako skromni, ti će kvadrati biti prava palača kad se u njih useli sada udomljeni štićenik Željko, a s njim i cijela njegova obitelj. A za sve to, od prve do zadnje cigle, zaslužna je ivanečka Udruga udomitelja Nada. koja se prihvatila naizgled nemoguće misije - sagraditi kućicu za dvoje štićenika, brata i sestru iz Prigorca.

Braću su prije pet godina socijalne službe morale izdvojiti iz biološke obitelji i normalan im život osigurati u udomiteljskoj obitelji u Ivancu. Djeca, koja su odgojno bila zapuštena i zanemarena, iz vlastite obitelji izdvojena su zbog loših prilika, nasilja, alkoholizma i, na kraju, samoubojstva jednog roditelja. Brata i sestru udomila je Mladenka Ravenski, tajnica Udruge Nada.

Dečko je završio stolarsku školu i zaposlio se. Želi se vratiti u biološku obitelj, a sestra bi se vratila poslije – još je u osnovnoj školi. No, nema kamo, majka i baka žive u ruševnoj kućici, u jednoj kuhinji i sobi, bez vode, kupaonice i sanitarija. Stoga je Nada pokrenula akciju skupljanja novca i materijala za gradnju kućice, pod nazivom Darujmo kunicu za njihovu kućicu

Premda i sama jedva spaja kraj s krajem, i Magda je na sinovo ime svih godina od radničke plaće odvajala 200 kuna na mjesec za stambenu štednju. Željko kredit ne može dobiti jer radi na određeno vrijeme.

- Dosad su pomogle brojne tvrtke i dobri ljudi, pa je skupljeno oko 45.000 kuna. Neke tvrtke najavile su pomoć u građi i opremanju, neke se odrekle marže ili rade upola cijene. Molimo i dalje pomoć, za dovršetak treba još oko 100.000 kuna - poručila je predsjednica Udruge Nade Vesna Belščak.

a U novu kućicu, iz stare i jadne, preselile bi se i Željkova majka i baka, pa će obitelj opet biti na okupu. Kod udomljene djece takvi su slučajevi vrlo rijetki - kaže V. Belščak. A M. Ravenski, kod koje su braća još udomljena, kaže da dječji doplatak za sestricu stavlja "na stranu". - Poželjela je u novoj kući svoju sobu, da je namjesti po volji. Pa neka joj se nađe kad se već sada raduje - veli Mladenka.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.