Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sin Ljilje Vokić postaje član Vijeća za nadzor obavještajnih agencija

To što je Stjepan Vokić sin bivše HDZ-ove ministrice Ljilje Vokić esdepeovcu Ranku Ostojiću ne smeta koliko to što je, kaže, riječ o osobi koja otvoreno iskazuje svoju stranačku pripadnost HDZ-u.
26. svibnja 2010. u 14:34 21 komentara 81 prikaza
ranko ostojić
Foto: Pixsell

Stjepana Vokića, inače sina bivše ministrice obrazovanja Ljilje Vokić, saborski je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izabrao za novog člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Vokić je predložen glasovima parlamentarne većine i iz redova pravnika kao zamjena Miroslava Šeparovića koji je imenovan ustavnim sucem.

No to što je Stjepan Vokić sin bivše HDZ-ove ministrice Ljilje Vokić SDP-ovcu Ranku Ostojiću, predsjedniku odbora, ne smeta koliko to što je, kaže, riječ o osobi koja otvoreno iskazuje svoju stranačku pripadnost HDZ-u te što kao odvjetnik brani osobe zaposlene u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

- On je u sukobu interesa jer brani one koji bi kao član Vijeća trebao nadzirati i zbog toga držim da ne bi trebao biti član vijeća za građanski nadzor - istaknuo je Ostojić. Predsjedniku odbora ne odgovara i što odbor nije razgovarao o sigurnosnim provjerama koje su svi kandidati za člana Vijeća prošli i koje su pokazale da imaju veći broj kaznenih i prekršajnih prijava. Iako to nije nitko od trojice kandidata, potvrdio je Ostojić, o prijavama se, smatra, trebalo razgovarati na odboru.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost osnovao je i stručnu skupinu kojoj je cilj ispitati je li MUP postupio ispravno kada je prisluškivao telefon Vjekoslava Vukovića, državljanina BIH i ujedno voditelja Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Osnivanjem stručne skupine napravljen je i svojevrstan presedan s obzirom na to da Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ima ovlasti nadzirati samo rad sigurnosno-obavještajnih službi, a ne i policije. Za članove te stručne skupine izabrani su Tomislav Čuljak (HDZ), Josip Friščić (HSS) i Igor Dragovan (SDP) kojima je zadatak u idućih deset dana provjeriti navode koje je MUP dostavio odboru i prema kojima neovlaštenog postupanja prema Vukoviću nije bilo.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • Pretorian43:

    Hrvatska bi trebala biti Kraljevina, a ne Republika. Jer ona to po načinu funkcioniranja skoro da i jest. Kod nas, nakon raznoraznih \"kraljeva\" i \"kraljica\" u društvenom životu dolaze na pozicije njihovi potomci \"prinčevi\" i \"princeze\". Nepotizam, što je to? Živjela Hrvatska!!

  • standup:

    pretorijan..,,, bartem da si \"blizu\",..ma Croatija je udbaska-drzava kojima nije interesantna promjena,..jer udbasíma i yugofilima odgovara \"status quo\".., a svit se mjenja...(Kina se zadnjih 20 godina, nemore prepoznati..)

  • standup:

    Ostoja \"voli da se slika\"....