Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Koreja

Sin Kim Jong-Ila imenovan na najviše dužnosti u partiji

KIm Jong Un
Foto: AFP/Pixsell
1/3
29.09.2010.
u 00:17

Ovaj potez Kim Jong-Ila, za kojega je poznato da je slaba zdravlja, smatra se početkom prijenosa moći na nasljednika.

Kim Jong-Un, najmlađi sin sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila, imenovan je na dvije ključne funkcije u komunističkoj partiji, objavila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA. Jong-Un je tako postao član Centralnog komiteta i potpredsjednik Centralne vojne komisije komunističke partije. Ovaj potez Kim Jong-Ila, za kojeg je poznato da je slaba zdravlja (navodno je imao moždani udar), smatra se početkom prijenosa moći na nasljednika.

Nekoliko sati prije kongresa na kojem su 27-godišnjem Kim Jong-Unu povjerene visoke funkcije, sin "dragog vođe" promaknut je i u generala sa četiri zvjezdice, a taj je čin dodijeljen i sestri sjevernokorejskog predsjednika Kim Kyong-Hui.

Kim Jong-Ilov najmlađi sin već je nekoliko puta spominjan kao najizgledniji nasljednik komunističke dinastije koju je započeo njegov djed Kim Il-sung preuzevši vlast 1948. godine. O mladom se nasljedniku zna vrlo malo, poznato je tek da se školovao u Švicarskoj i da ima oko 27 godina.

BBC-jev dopisnik javlja da još nije jasno hoće li Kim Jong stariji sada napustiti vlast ili će ulogu mentora mladom Kim Jongu preuzeti moćni Jang Song-thaek, predsjednik Nacionalnog odbora za obranu.

Sjeverna Koreja poznata je kao država kojoj su vojska i obrana na prvome mjestu. Zemlja broji više od 1,2 milijuna vojnika, a posjeduje i nuklearno naoružanje.

Pod vodstvom 68-godišnjeg Kim Jong-Ila, koji je na vlasti od 1994., zemlja je potonula u duboku izolaciju, što je dovelo do slabljenja gospodarstva i nedostatka hrane.

Komentara 9

OB
-obrisani-
00:07 30.09.2010.

Starog mu ubio whiskey i playboy-ski život. Gdje smo to vidjeli ? Da, Josip Broz.

KO
komentatorv2
07:55 29.09.2010.

pa tak kerum radi u splitu, niš čudno...

OB
-obrisani-
07:20 29.09.2010.

Pa taj dečko meni liči na one iz klana familije Tuđman, neki lojalni sin ili unuk sa prezimenom Košutič..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije