Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sin će morati platiti 90.000 eura za skrb oca koji ga je zanemarivao?

I u hrvatskoj punoljetno dijete mora uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava
18. siječnja 2014. u 16:27 31 komentara 27049 prikaza
Milanka Opačić
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Do koje mjere djeca trebaju financirati uzdržavanje svojih roditelja u dubokoj starosti? Odgovor na to pitanje potražit će suci Saveznog suda u Njemačkoj u predmetu u kojemu grad Bremen tužbom traži od 60-godišnjeg Nijemca da plati 90.000 eura za troškove starosne skrbi svoga oca.

Ignorirao ga od 1971.

Prema njemačkim zakonima, djeca mogu biti odgovorna za troškove skrbi svojih roditelja u slučajevima kad mirovina, imovina i zakonski propisana njega nije dovoljna. Lokalni uredi za socijalnu skrb obično pokrivaju troškove, ali potomci poslije mogu biti suočeni sa zahtjevom da nadoknade dio troškova. To se upravo dogodilo Nijemcu koji danas ima 60 godina, a kojega je otac posve zanemario nakon što se rastao od njegove majke 1971., ali od kojeg socijalne službe Bremena sada traže da plati oko 90.000 eura. Otac je, inače, preminuo 2012. godine. Ovaj sudski predmet zaokupio je pažnju njemačkih medija, koji ga opisuju kao test etičnosti u pitanju obveza djece da skrbe o roditeljima u starosti. Može li otac koji je cijeli život ignorirao svoga sina ipak imati pravo na financijsku solidarnost obitelji, pita se list Süddeutsche Zeitung.

Rumunjka,ciganka,Romkinja Socijalna naknada EU ograničava sve koji dolaze samo zbog velike pomoći

Na ročištu je odvjetnik koji zastupa sina ustvrdio da bi bilo nepravedno da sin plati troškove oca koji nije ispunjavao svoju roditeljsku dužnost. Osim nekoliko poslanih razglednica u razdoblju nakon razvoda braka, oca nikad nije zanimalo što se događa sa sinom, a izostanak interesa za sinovu maturu značio je, kazao je odvjetnik, “duboku uvredu i odbacivanje”. Odvjetnik koji zastupa Bremen ustvrdio je da otac nije odgovoran za “ozbiljno kršenje” roditeljske dužnosti. Riječ je o “tragičnom, no klasičnom” slučaju u kojemu otac, nakon razvoda braka, nije imao pristup djetetu bez obzira na sav svoj trud. U polovici slučajeva razvoda braka tijekom 1970-ih godina očevi nisu mogli održavati vezu s djecom”. Sudac je zaključio da je otac očito zanemario obiteljske veze, no sudsko vijeće će svejedno dobro razmisliti je li sin, bez obzira na to, ipak odgovoran za troškove oca koji ga je zanemarivao.

Hrvatska praksa

I u nas su se djeca dužna brinuti za stare i nemoćne roditelje, što stoji u Ustavu, a i Obiteljskim je zakonom propisano da je punoljetno dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.– U suprotnom, tužbom se može tražiti uzdržavanje od djece. Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza – kazali su u kabinetu ministrice Milanke Opačić, dodavši da se djelatnici koji dulje rade u ministarstvu nisu susretali s tim da su roditelji tužili djecu zato što ih nisu uzdržavala.

>> 'Pisanje Economista je uvredljivo. Prethodne vlade nisu radile ništa'

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • modovisisajteMaraschino:

    hrvatski narod se skrbi o ovim u Saboru, hrvatskoj Vladi i političarima jer oni očigledno nisu sposobni "pošteno" i korisno raditi

  • Dijaspora:

    Kod nas prepišeš kuću na sina,otac postaje podstanar pa ga onda izdržava država.Lopovska posla.

  • BukiZG:

    Naravno da ću dati sve što mogu za svoje roditelje kao što su i oni dali sve za mene. Problem je što živimo u slučajnoj državi u kojoj danas desetci tisuća umirovljenika od svojih malih mirovina financiraju i sebe i ... prikaži još! svoju djecu i unuke koji ne mogu dobiti posao.