Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PLAN A'

Simulacija pokazuje kako bi izgledao nuklearni sukob s Rusijom: Milijuni mrtvih u samo nekoliko sati

Foto: Screenshot/YouTube
15.09.2022.
u 11:32

Plan A prikazuje kako bi lokalizirani nuklearni sukob vrlo brzo mogao eskalirati u globalnu katastrofu. Scenarij prikazan u prilogu temeljen je na dostupnim dokazima.

U roku od samo nekoliko sati milijuni ljudi diljem svijeta poginuli bi kada bi došlo do nuklearnog rata između Rusije i NATO-a. Tako barem tvrdi simulacija Plan A koju su napravili istraživači s Princetona.

Simulacija je prvotno bila pripremljena za izložbu u galeriji Bernstein u Princetonu 2107. godine, a na YouTube je postavljena 2019. godine. Na početku je bio veliki interes za tu simulaciju, no broj pregleda se smanjivao sve do veljače ove godine kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Simulacija je u tom kratkom periodu prikupila više od milijun pregleda na YouTubeu.

Alex Glaser, jedan od kreatora Plana A , sada je za Newsweek rekao kako je ''ovo najozbiljnija kriza s potencijalnom nuklearnom dimenzijom koja uključuje Rusiju i SAD/NATO od kraja hladnog rata''. Dodao je i da se rizik od nuklearnog rata još uvijek smatra malim.

''Kriza poput ove s kojom se trenutačno suočavamo često rezultira pogrešnom komunikacijom između strana, pogoršanom činjenicom da postoji vrlo malo aktivnih linija komunikacije između Rusije i SAD-a/NATO-a", rekao je Glaser, izvanredni profesor na Princetonskoj školi javnih i međunarodnih poslova i Odjelu za strojarstvo i zrakoplovno inženjerstvo.

Plan A prikazuje kako bi lokalizirani nuklearni sukob vrlo brzo mogao eskalirati u globalnu katastrofu. Scenarij prikazan u prilogu temeljen je na dostupnim dokazima.

"Naš tim koristio se neovisnim procjenama trenutačnog položaja američkih i ruskih snaga, planovima u vezi s nuklearnim ratom i ciljevima nuklearnog oružja", rekao je Glaser dodajući kako su u simulaciju ubačeni podaci o trenutačno raspoređenom nuklearnom oružju, snazi oružja i mogućim ciljevima za određeno oružje, kao i redoslijedu borbe koji procjenjuje koje oružje ide na koje ciljeve kojim redoslijedom, u kojoj fazi rata te pokazuje evoluciju nuklearnog sukoba.

VIDEO Volodimir Zelenski imao prometnu nesreću kada se vraćao u Kijev s bojišta

Ključne riječi

Komentara 25

MM
Marljivi mrav
12:38 15.09.2022.

I tko pobjeđuje??‽? Štakori ili žohari?!

BE
Beyonder
13:58 15.09.2022.

A zašto bi se napalo europu ako ameri započnu sranje??

DI
DisniWalt
17:54 15.09.2022.

Triba proučavat povijest. Marx i Engels nisu bili Rusi. A Lenjin je uvezen u Rusiju. Ups...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije