Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT Glazbenik Zdravko Ciglarić Cobra iz Mačkovca boluje od 20 bolesti

'Simptome koje imam imali su i marinci iz SAD-a'

07.11.2008.
u 15:35

“Miris tvoga jastuka” naziv je prvoga albuma koji je još 1996. godine izdao međimurski gitarist i trubač Zdravko Ciglarić Cobra (46) iz Mačkovca.

Dijagnoza u Švedskoj
Vrativši se iz Švicarske početkom rata i otišavši u vojsku te prošavši mnoga ratišta, Cobra je osim glazbe otvorio i zidarski obrt. No kad mu je 2003. godine dijagnosticiran tumor u institutu u švedskoj Upsalli, sve se promijenilo. Klasična operacija nije bila moguća, već je od HZZO trebao dozvolu da ga operiraju švedski stručnjaci koji su tada jamčili skoro sigurno ozdravljenje.

– Zavodu sam slao molbe, ali oni su ih odbacili, a bolest se širila i javljale su se nove dijagnoze. Imam pet zamolbi i pet odbijenica, pet žalbi i isto toliko odbijenica. Uporno me ovdje liječe. Tako dugo dok me nisu doveli do toga da sam 100-postotni invalid – kaže. Prikovan je uz krevet, a od metastaza tumora napukla mu je i kralježnica pa leži u jednom položaju i nada da će skupiti dostatna sredstava za liječenje i operaciju u Švedskoj. Premda je jednom i institut bio spreman financirati pola operacije koja stoji milijun kuna, HZZO nije prihvatio njegovu molbu.

– Sad bolujem od kronične mijeloične leukemije, neuroendokrinog tumora, bolesti POEMS za koju ne postoji liječenje, a iste simptome imali su i američki marinci u zaljevskom ratu. Ukupno imam oko 20 bolesti, a dnevno popijem 20 do 30 tableta.

Skupe doze lijekova
Uzimam i morfij u trakama koje mi mijenjaju svaka 72 sata, dok sam 24 sata dnevno na respiratoru – kaže. Najveći je trošak lijek sandostatin, koji stoji oko 8000 kuna mjesečno, a prema nalazima, to je lijek koji mu produžuje život jer klasične operacije nema. Jedina je nada operacija elektrodetektorskom sondom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije