Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon gotovo 38 sati rasprave izglasan Zakon o financiranju političkih aktivnosti

Tek iza ponoći završena maratonska borba s amandmanima
23. ožujka 2019. u 00:26 26 komentara 4518 prikaza
Zastupnici Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Hrvatskom saboru malo iza ponoći završila je maratonska rasprava i glasovanje o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zastupnici Mosta čak su gotovo 38 uzastopnih sati branili veliku seriju svojih amandmana na taj zakon. Raspravljalo se cijelu noć na petak, a i do duboko u noć petak navečer, a malo iza ponoći rasprava o 911 amandmana je konačno zaključena i pristupilo se glasovanju, a Zakon je prošao sa 81 glasom za.

Zastupnici Mosta cijelu noć pokušavaju opstruirati zakon o financiranju političkih stranka I DALJE RADI Sabor zasjedao cijelu noć: 'Ministar se kukavički skriva pod jorganom'

Oko 23.30 sati pred novinare su izašli premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kako bi komentirali vijest o podizanju rejtinga Hrvatske. Tom prigodom Jandroković je komentirao i maratonsku sjednicu i neobične taktiku MOST-a i HDZ-a.

- Pitate me je li normalno da radimo 38 sati u nizu? Zastupnici Mosta su ti koji su pošli metodom odugovlačenja. Oni su podnijeli gomilu amandmana. Uzvratili smo legitimnim potezom da odradimo amandmane u komadu - izjavio je Jandroković.

Malo prije ponoći ipak je konačno završilo "loptanje" s amandmanima i Jandroković je najavio da će glasovanje o zakonu biti u ponoć: 

Zagreb: Nakon duge noći Sabor nastavio raspravu o financiranju političkih stranaka Duga noć u Saboru Stranke će za izbore smjeti potrošiti 4 umjesto 1,5 mil. kuna. Most nije uspio

- Glasovanje će biti u 12 sati, kao što sam i najavio - našalio se Jandroković, aludirajući na raniji rok - u podne. 

Mostov Nikola Grmoja još je jednom potom negodovao protiv HDZ-ovog zakona i poručio vladajućima: Namučili smo vas.

U ponoć je počelo glasovanje, ali i ono je potrajalo više nego inače jer se prvo glasovalo o više amandmana. Odbijeni su svi Mostovi amandmani.

Nešto ranije večeras na Markovu trgu u petak oko 20 sati skupila se grupa od 20-tak članova i simpatizera Mosta NL kako bi zastupnicima Mosta dali potporu koji više od 38 sati raspravljaju u sabornici.

Okupljene su nakratko došli pozdraviti predsjednik Mosta Božo Petrov i zastupnici Marko Sladoljev i Sonja Čikotić, a njihov dolazak popraćen je pljeskom i uzvicima odobravanja njihovih impatizera.

Robert Podolnjak NOĆNA RASPRAVA U SABORU Most: HDZ nabrzinu želi donijeti zakon kako narod ne bi saznao koliko novca sebi dodjeljuju

 Nakon što su im obećali da će 'u svojoj borbi izdržati do kraja', zastupnici Mosta su se vratili u sabornicu i nastavili braniti preostalih 100-tinjak amandmana. 

Video - Hasanbegović zatražio višednevnu stanku: Moramo se konzultirati s Jelenom Veljačom

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Komentar HDZa , Jandrokovic rekao istinu, glasalo se tocno u 12! Mostovi zastupnici još od jučer popodne neprekidno raspravljaju sami sa sobom o 888 amandmana koje su isključivo u cilju opstrukcije & destrukcije podnijeli na Zakon o financiranju političkih aktivnosti. ... prikaži još!. Drugo, uostalom, i ne znaju. Ponadali su se da će pred njima, ovako dozlaboga napornima, ustuknuti saborska većina, no Jandroković ih je vidno „razočarao“: Ako treba, glasovat ćemo i u ponoć! I mi ćemo se politički boriti kao što se borite vi!

 • Avatar Prodanović
  Prodanović:

  Psihijatar Božo liječi sebe, a lijekove mu pripisuju Bulj i Grmoja!

 • Avatar Narod
  Narod:

  Zelje, Kupus, Panjevi..