Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga hrvatskih sudaca traži ocjenu ustavnosti više zakona

"Šimonović sucima onemogućio imenovanje i kažnjavanje kolega"

sessa
Marko Lukunić
24.02.2010.
u 18:43

Đuro Sessa u ime udruge traži da se ukine sustav regrutiranja sudaca te kaže da je povrijeđena uloga Državnoga sudbenog vijeća.

Uime Udruge hrvatskih sudaca predsjednik Đuro Sessa podnio je prije mjesec dana Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti nekoliko zakona koji bi, uspije li u zahtjevu, srušili cijeli koncept regrutiranja sudaca što ga je osmislio i uveo ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Udruga sudaca, kojoj se pridružila i Udruga hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika, smatra da treba ukinuti Šimonovićev sustav po kojemu bi se suci regrutirali iz Državne škole za pravosudne dužnosnike, a kriterij bi bili isključivo bodovi koje bi mahom osvojili tijekom pohađanja Državne škole. Napredovanje bi bilo moguće također na temelju ocjena koje bi se dobivale prema novome modelu, i to isključivo iz sudačkih redova.

U prijedlogu za ocjenu ustavnosti koji potpisuje Sessa ističe se da je takvim sustavom povrijeđena ustavna uloga Državnoga sudbenog vijeća (DSV) koje je određeno kao tijelo mjerodavno za imenovanje sudaca te za ustanovljivanje njihove stegovne odgovornosti. Osim derogiranja uloge DSV-a osporava se i onemogućivanje osobama izvan sudačkog korpusa da se postave za suce ako ispunjavaju objektivne kriterije za tu dužnost.

Zanimljivo je i da se od Ustavnoga suda traži da preispita jedinu ovlast koja je DSV-u dodana, a to je mogućnost da DSV i sam pokrene stegovni postupak protiv suca. Sudačka udruga smatra da je DSV “sudbeno” tijelo u stegovnom postupku i da mu se zbog načela pravednosti ne smije dodavati uloga tužitelja.

Osporava se i mogućnost da suci zamrznu svoj mandat i rade kao pomoćnici ministra pravosuđa, a ministru se i dalje osporava pravo imenovanja predsjednika sudova.

Komentara 6

HA
Hamiclar
20:17 24.02.2010.

svaka mu je na mjestu. da bi DSV i tužio i sudio je nebuloza. sudačka akademija ima smisla samo ako je mogu pohađati i nepravnici ako žele biti sudci, a ne 5god faksa, 2 vježbeništva, pravosudni, 2 sud.akademije i završni ispit. nitko normalan neće poć za sudca. i već vidim kako će se primati po rođačkoim i inim linijama. i po tome se neki vrhunski odvjetnik ne bi mogao prebacit u sudačke redove a da ne ide 2god u školu?!? npr. pred.vrhovnog suda Hrvatin pođe u odvjetnike i za 10 god . bi ponovo u sudce ali mora u školu?!?!

JA
jarac
22:07 24.02.2010.

Poštivam sudce i podupirem njihovu samostalnost. Ali mislim da će morati da se dobro založe da vratimo povjerenje u iste. jer u našem društvu u zadnje vrijeme samo mali čovjek za male stvari ima konačnu presudu.

PI
prava istina
22:22 24.02.2010.

U svim tim laprdanjima zaboravlja se: 1. U slobodnim kraljevskim gradovima, a u Hrvatskoj ih ima nekoliko, oduvijek su građani postavljali suca. 2. U hrvatskim gradovima još uvijek postoje građani, nisu svi došli sa kojekakvih kamenjara i donose svoja gorštačka mišljenja koja se danas pretvaraju u zakone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije