Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Šime Luketin, Boris Barač i ostali iz Credo banke pušteni na slobodu

Vlasnici Credo banke Boris Barač i Mirko Vuković, njihovi sinovi Vibor Barač i Marko Vuković te članovi uprave Šime Luketin i Mate Mišić pušteni su oko ponoći
13. prosinca 2011. u 06:47 8 komentara 62 prikaza
\'23.11.2011.,Split - Nakon sto je proglasena nelikvidnost Credobanke,korisnici i male stedise posjecuju poslovnice i raspituju se za sudbinu svojih stednih uloga. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Čelnici Credo banke za istražnog postupka bit će na slobodi. Odlučila je to Ljiljana Stipišić, istražna sutkinja, u ponedjeljak oko 23.30 sati kada im je priopćila da su slobodni. Odbila je prijedlog Državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora vlasnicima Credo banke Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, njihovim sinovima Viboru Baraču i Marku Vukoviću te članovima uprave Šimi Luketinu i Mati Mišiću.

Pritvor je zatražen zbog njihova mogućeg utjecaja na svjedoke. Stavlja im se na teret zloporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju koja je dovela do sloma nedavno likvidirane Credo banke. Počinjena je materijalna šteta od oko 500 milijuna kuna.

Sva šestorica negiraju optužbe koje im se stavljaju na teret.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je na svojim stranicama nalog za provođenje istrage protiv Borisa Barača, Mirka Vukovića, Šime Luketina, Mate Mišića, Vibora Barača i Marka Vukovića zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da su od 26. kolovoza 2004. do 13. lipnja 2011. na području Županije splitsko-dalmatinske, kao odgovorne osobe Credo banke zloporabom položaja najvećim pojedinačnim dioničarima banke i s njima povezanim pravnim i fizičkim osobama; protivno propisima bankarskog poslovanja i dobroj bankarskoj praksi; odobravali visokorizične plasmane. Postoje osnove sumnje da je riječ o plasmanima fizičkim i pravnim osobama povezanim s osumnjičenim predsjednikom Nadzornog odbora banke i njegovim zamjenikom, piše u nalogu.

Navodi se kako su na taj način izložili banku velikom kreditnom riziku, nelikvidnosti i šteti velikih razmjera, čime su im pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 275 milijuna kuna, dok je djelom pričinjena šteta u iznosu od najmanje 504 milijuna kuna.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • omer:

  Živjela naša Hrvatska sa ovakvim zakonima i sudstvom . Meni pljene imovinu za 2. mjesečne Htv-epretplate,,a ovi za stotine milijuna eura na slobodi uz nedostatke dokaza, a za nedostatak novca nikom ništa. Zna se ko je pravio te zakone i ... prikaži još! za koga, zato imamo to što imamo----BANANU.

 • Avatar Piruška
  Piruška:

  Sudstvo, odvjetništvo i policija su najkorumpiraniji dio ove države ! Bando lopovska, bliži vam se sudnji dan !

 • eurobanana:

  Sve po zakonu . imamo ustav nemamo zakona . imamo zakon nemamo paragraf . imamo kriminalce nemamo osude . imamo dokazane kriminalce pustamo ih na slobodu . u IME ZAKONA . samo se pitam kad je BANANA imala zakone i za koga