Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat na HRT-u

Silvija Luks: Nisu mi dali u Dnevnik, Kunić: Javila se SMS-om

\'21.04.2011., Zagreb - Na HRT-u odrzana sjednica programskog vijeca. Silvija Luks Kalogjera Photo: Antonio Bronic/ PIXSELL\'
Antonio Bronić/Pixsell
29.04.2011.
u 09:04

Ravnatelj Stipić, koji je zatražio smjenu: Sabor bi je trebao razriješiti ako drži naš zahtjev opravdanim.

Najnoviji skandal na HTV-u, neviđeni javni obračun v. d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića i predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks pred očima gledatelja javne televizije – nastavili su se žestokim optužbama o navodnoj cenzuri i njezinu izbacivanju iz središnjeg Dnevnika. Tako nam je Silvija Luks u telefonskom razgovoru s Korčule, gdje se odmara, otkrila svoju verziju priče:

– Što se preksinoć događalo na HTV-u, ja ne znam, meni su samo javili da Stipić navodno ima neku izjavu o meni u Dnevniku i prepričali mi je. Tad sam zvala v.d. urednika Informativnog programa HTV-a Renata Kunića i privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, ali mi se nisu javljali. Stoga sam poslala SMS-om svoje dvije rečenice izjave i Kuniću i Popovcu, ali ni tada nije bilo odgovora. Tek kasnije javio mi se urednik Dnevnika 3 Siniša Kovačić i pitao bih li dala izjavu – kaže S. Luks.

Neviđena manipulacija

– To je neviđena manipulacija na javnom servisu jer ta emisija, središnji Dnevnik, više nije informacija, nego je manipulacija! – tvrdi Luks.

Budući da je Josip Popovac bio službeno odsutan, njezinu smo priču provjerili kod šefa Informativnog programa HTV-a Renata Kunića. Nakon prve reakcije kako to ne kani komentirati, doznali smo da gospođa Luks nije zvala u redakciju Dnevnika, a Kunić se ne javlja na nepoznate brojeve mobitela, ali i da je on osobno naredio Siniši Kovačiću da zove Silviju Luks za izjavu u Dnevniku 3.

– Za mene nema razlike između središnjeg Dnevnika i Dnevnika 3, to je sve jedan, cjeloviti Informativni program, pa što ne stigne ući u prvi Dnevnik, ide u drugi, odnosno treći Dnevnik – odbacuje Kunić optužbe o cenzuri.

A treći haerteovac, a zapravo prvi koji je i pokrenuo zahtjev za smjenu Silvije Luks s čela NO HRT-a, v. d. ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, na optužbe da je zloporabio “vlastiti” medij za obračun sa Silvijom Luks, odgovorio nam je:

– Jedino što je u ovoj priči relevantno jest je li zahtjev za njezino razrješenje osnovan i opravdan. Ako jest, onda će je Sabor i razriješiti, i to je jedino važno – rekao nam je Stipić. A na izjavu S. Luks da ga je na mjesto v.d. ravnatelja HTV-a postavio bivši vijećnik HRT-a Siniša Grgić, odgovorio je:

– Nije mene izabrao nijedan pojedinac, već osam od tada 10 vijećnika koje je imenovao Hrvatski sabor. Kao v.d. ravnatelj HTV-a u svom se radu ponašam konstruktivno, a ne destruktivno – zaključio je Stipić.

Istina u fonogramu

Tako se i najnoviji javni duel i obračun v.d. ravnatelja HTV-a M. Stipića i predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks još više užario. Podsjećamo, sukob je kulminirao Stipićevim nastupom u središnjem Dnevniku u kojem je on, glede njezina javnog iznošenja nepostojećih zaključaka NO HRT-a o opravdanosti putovanja trojice haerteovaca na sajam televizijske tehnike u SAD, poručio Silviji Luks kako se možda tako mogla ponašati na Yutelu, ali na HTV-u neće, ali u kojem nije bilo “druge strane”. Stoga je Silvija Luks nakon, prema njezinu uvjerenju, takva jednostranog postupka HTV-ovih urednika, svoju priliku u Dnevniku 3 objeručke iskoristila sipajući drvlje i kamenje po Stipiću. Takav nečuveni interni obračun na javnoj televiziji te izlaženje iz okvira ovlasti i položaja mnogi su gledatelji osudili.

Istodobno, dok se i S. Luks i M. Stipić pozivaju na isti fonogram sporne sjednice NO HRT-a na kojoj se raspravljalo o službenom putu K. Bačića, D. Novinića i D. Josića na sajam televizijske tehnike u SAD-u, Večernji je list svojim kanalima dobio uvid u taj dokument. U njemu je vidljivo da se rasprava o tome uistinu vodila, ali da takva zaključka NO-a o kojem govori S. Luks tamo doista – nema.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
10:30 29.04.2011.

Nije fonogram, već transkript - slijedimo špijunske običaje i nazivlje

KA
karmen
10:38 29.04.2011.

Sinoćnji Dnevnik je nadmašio situaciju \"frizeraja\" punog frustriranih baba! Trač i trash! Togonal bi u normalnoj zemlji, s normalne javne televizije bio ne samo suspendiran nego maknut za sva vremena s bilo kojeg posla kojeg plaćaju građani!

JO
jojojo
10:59 29.04.2011.

ljudi kao silvija luks ili zoran jovanović takozvani šprajc u demokratskim i suverenim državama ne bi smjeli ni blizu javne televizije, a ovdje vode glavnu riječ! izgleda da ih je zaobišao takozvani udruženi zločinački pothvat zvan stvaranje neovisne, suverene i demokratske hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije