Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iza rešetaka

Silovatelj u Lepoglavi oteo učiteljicu jer želi u samicu

'24. 03. 2009., Lepoglava, Hrvatska - Kaznionica-zatvor lepoglava. Razgovor sa zatvorenicima koji polaze terapijske zajednice ovisnika. Kaznionica u Lepoglavi je ustrojbena jedinica Uprave za zatvorsk
'Sanjin Strukic/24sata'
24.03.2012.
u 10:00

Dvojica opasnih zatvorenika u remetincu planirala su izvesti talačku krizu, ali im nije uspjelo.

Na dan kad je Vlada s dužnosti ravnatelja uprave za zatvorski sustav smijenila Branka Perana i na to mjesto postavila Ivicu Šimca u kaznionici u Lepoglavi dogodila se prava drama. Krešo Ivčevski, višestruki silovatelj osuđen na 15 godina robije, pokušao je zatočiti strukovnu učiteljicu J. S.

Htio u samicu

– Budi mirna. Bit će sve u redu – rekao joj je nakon što ju je s leđa zgrabio i priprijetio joj malenim nožićem, alatom kojim se koristi za izradu intarzija.

Ivčevski je bio na radnoj terapiji i kazao da mora u susjednu sobu po pauspapir, a tamo je napao službenicu. U samo nekoliko minuta, ne više od pet-šest, sve je bilo riješeno. Ivčevskog su svladali pravosudni policajci i strukovni učitelji, odmah je došla i policija i zatvorenik će, po svemu sudeći, biti prijavljen za pokušaj protupravnog oduzimanja slobode. Iz višekrevetne ćelije Ivčevski je premješten u samicu. Zapravo, dobio je ono što je tražio. Kako smo doznali, razlog njegova napada na službenicu i jest bio zahtjev da ga se premjesti u jednokrevetnu ćeliju. A htio je napustiti cimere i biti na osami jer je, navodno, zatvorenicima dugovao novac pa je u samici vidio rješenje kako izbjeći vraćanje dugova.

Situacija u Lepoglavi, na sreću, riješena je bez većih posljedica, no pravosudni policajci, sve češće, upozoravaju da su nam zatvori – tempirana bomba. Upozoravaju da su mjere štednje dovele do toga da u noćnoj smjeni po odjelima, umjesto dosadašnja dva ili četiri pravosudna policajca, na zatvorenike pazi samo jedan!? Kada se zna da bi taj jedan čovjek pod kontrolom trebao imati barem stotinjak, manje ili više opasnih ljudi, onda je jasno o koliko je potencijalno velikom sigurnosnom problemu riječ. Incidenata je u posljednje vrijeme navodno bilo i u zatvoru u Remetincu, gdje su dvojica zatvorenika planirala napraviti talačku krizu, no u tome su u zadnji tren spriječeni. Da situacija u zagrebačkom zatvoru baš nije bajna, svjedoči i podatak da u njemu trenutačno boravi dvostruko više zatvorenika i pritvorenika no što je predviđeno, a kakva gužva tamo vlada, dovoljno govori podatak da dva kuhara dnevno kuhaju 3600 obroka.

Malo ljudi

Problema i to ozbiljnih, nemaju samo pravosudni policajci koji rade u zatvorima i kaznionicama, već i oni koji rade na osiguranjima pravosudnih tijela, kao što su Županijski sudovi, Vrhovni sud, Ustavni sud, zgrada DORH-a... Kao i njihovi kolege u zatvorima, nedostaje im ljudi, a mjere štednje dovele su do toga da, primjerice, pravosudni policajci koji rade na osiguranju zagrebačkog Županijskog suda, najvećeg u zemlji, zbog manjaka ljudi muku muče sa sastavljanjem mjesečnog rasporeda. Tako ih, umjesto osam, koliko bi ih optimalno dnevno moralo raditi na oba ulaza u sud, gdje su postavljeni detektori metala, kroz koje mora proći svatko tko uđe na sud, na zagrebačkom Županijskom sudu rade četiri.

Da nije riječ o baš malom, pogotovo sigurnosnom problemu, jasno je kada se zna da su lani kroz taj sud prošle 32.954 stranke te da je zatraženo osiguranje 151 rasprave. Ove godine situacija je i gora jer se istovremeno zna održavati i po nekoliko rasprava u velikim predmetima poput suđenja za Podravku, Sanadera, Merčepa... Lani se to rješavalo prekovremenim satima, no ove godine policajcima je broj prekovremenih sati ograničen na maksimalno 10 mjesečno. U takvim uvjetima, izloženi svakodnevnom stresu, naporima i umoru, kažu, sve im je teže raditi.

Komentara 10

HA
HaškaPravda
11:07 24.03.2012.

Dvojica opasnih zatvorenika \"nevinih vitezova\" u remetincu planirala su izvesti talačku krizu, ali im uz Boga i domoljublje to nije uspjelo.

TO
tomokaro
11:08 24.03.2012.

Zašto se u JAVNOM INTERESU neda Horvatinčiću da gradi novu Lepoglavu, čujem da je zainteresiran za javno-privatno ulaganje i da interesenata hvala bogu ima,žele sve najbolje za sebe što je i red.

Avatar kilo
kilo
21:18 24.03.2012.

U Hrvatskoj puni zatvori a u Sloveniji pune psihijatrijske ustanove. Nedostatak mora valjda.:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije