Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE PRAVDA? Žrtvi nisu javili za bolest silovatelja

Silovao je, a boluje od side

16.12.2008.
u 21:03

Negativan je. Test na HIV je negativan – javila mi je mlada žena, nazvat ćemo je za ovu priču Mirjana, nakon pet dana neizvjesnosti, nespavanja i očaja. Toliko je vremena prošlo otkako sam joj rekla da je muškarac koji ju je silovao i koji sad zbog toga izdržava kaznu u jednom od hrvatskih zatvora obolio od AIDS-a.

Ispalo je da sam je o njegovoj bolesti izvijestila ja jer nijedna od službi za koje sam mislila da bi im to trebao biti posao nije to učinila iako sam imala informaciju da jest. Tek sam kasnije doznala da zapravo to nitko nije dužan učiniti jer oboljeli ima pravo da se za njegovu bolest ne zna.

Prošlo devet godina
– Ne. Nitko mi nije došao na vrata, nitko me nije nazvao, nitko mi nije poslao dopis. Valjda bi to učinili da sam nečije dijete. Ovako – nisu. Pa ni nakon onoga što sam prošla nisam imala pomoć psihologa, nego dječjeg defektologa. Tako vam je to. I kako se sada osjećam? Šugavo. Što ću drugo reći. To što kažete da je zapisano da me obavijestila njegova sestra nije istina. Pa zar bi to uopće bio način? – govorila je Mirjana odsutna pogleda, držeći se rukama za trbuh.

Silovana je prije devet godina. Prema izjavama nekih liječnika, nije isključeno da virus postane aktivan nakon desetljeća. Da je silovatelj obolio, doznalo se prije nekoliko mjeseci, kada je pristao testirati se na hepatitis. Kako je nalaz bio čudan, pozvan je u zatvorsku bolnicu na dodatne pretrage. Tu mu je utvrđena bolest, navodno treća faza, pa jepremješten na liječenje. Nakon propisane terapije i otpusta, vraćen je u zatvor. Sada čeka prekid izdržavanja dvoipolgodišnje kazne.

Kad vrati film unatrag, Mirjana se nevoljko prisjeća kako su se te noći odvezli njegovim automobilom. Nakon nekoliko desetaka kilometara parkirao je na mračnom predjelu i izvukao nož: – Svakog se jutra s tim budim. To je negdje u meni, nešto što se ne može ni potisnuti ni zaboraviti, to su rane koje nikakvo vrijeme ne liječi. Moj dečko s kojim čekam da nam se za nekoliko mjeseci rodi prvo dijete zna što sam prošla. No, da je silovatelj obolio, još mu nisam rekla – izgovorila je pitajući se tko zna koji put zašto joj nitko nije rekao.

– Mene ne zanima ni on, ni njegova bolest, ni što će biti s njim. Ali trebala sam znati i zbog svoga djeteta i zbog sebe – ponavljala je.

– Koga će obavijestiti, ponajprije je procjena samog bolesnika iako se svaku oboljelu osobu obavještava da treba izvijestiti osobe s kojima je imala spolne kontakte – kaže prof. dr. sc. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Ističe da je devet godina dugo razdoblje te da je mogućnost zaraze u samo jednom spolnom odnosu vrlo mala. Kad smo ga upitali tko bi trebao obavijestiti žrtvu silovanja da je počinitelj bolestan, potvrdio je da nema pravilnika koji bi to propisao.

Žrtve bez prava
– Najprije se daje šansa oboljelome da to učini, a drugi je korak obavještavanje preko epidemiološke službe. Mislim da nama takvo što ne bi promaknulo – kazao je prof. dr. sc. Begovac. Odvjetnik Ante Madunić tom se pravu čudi i pita što je s pravom žrtve, moralnim i etičkim obvezama.

– Prava žrtve ponekad su vrlo mala i to je frustrirajuće. On ima pravo na tajnost podataka, kao i što za suđenja ima pravo na tri vrhunska odvjetnika koji trebaju dokazati njegovu “nevinost” – kaže Dunja Bonači Skenderović, voditeljica edukacijskih programa u Ženskoj sobi pri kojoj je i Centar za žrtve seksualnog nasilja.

– Suđenje je bilo ono najgore – potvrđuje Mirjana: – Ja sam, srećom, imala podršku obitelji da ustrajem. Upravo zbog suda mnoge žene ne prijavljuju što im se dogodilo.


Svi znali da ima AIDS, nitko nije mjerodavan za obavještavanje žrtve

1. U zatvoru u kojem osuđeni zbog silovanja izdržava kaznu prije nekoliko su mjeseci doznali za bolest osuđenika. Oni nisu mjerodavni za obavještavanje žrtve silovatelja, niti je to u mjerodavnosti suca za izvršenje zatvorskih kazna.

2. Zatvorska bolnica također ima podatak o oboljelom jer je ondje i ustanovljeno da je HIV pozitivan. Ni oni nisu mjerodavni za obavještavanje žrtve, a oboljeg su poslali na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti.

3. Osuđenik se liječio u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, gdje mu je propisana i terapija i gdje se, kaže njegova majka, mora javljati jednom na mjesec. Oni nisu mjerodavni provjeravati zbog čega je netko u zatvoru.

4. Obitelj osuđenika čeka da on dođe na kućno liječenje. Mati kaže da njezin sin nije ovisnik i da ga je “zarazila neka ženska”. Zatvor navodno ima obavijest da je njezina kći nedavno pila kavu sa žrtvom i obavijestila ju, no žrtva to poriče.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije