Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šerijatsko pravo

Silovanu Norvežanku u Dubaiju zatvorili - zbog seksa izvan braka

Dubai, portal
BigPictures/PIXSELL
19.07.2013.
u 11:24

Za osudu zločina za silovanje u emiratskom zakonu navodi se da je potrebno priznanje silovatelja ili četiri "odrasla muška" svjedoka napada.

Četiri mjeseca nakon što je prema vlastitim navodima bila silovana, Norvežanka Marthe Deborah Dalely (24) još je zatočena u Dubaiju. Nakon što je otišla u policiju prijaviti silovanje, djevojci su oduzeli putovnicu i novac te pokrenuli postupak protiv nje. U srijedu je donesena presuda da je kriva za seks izvan braka, krivokletstvo i ispijanje alkohola te je završila u zatvoru. Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da je ta presuda "vrlo problematična iz perspektive zaštite ljudskih prava", piše norveški The Local. 

Za osudu zločina za silovanje u emiratskom zakonu navodi se da je potrebno priznanje silovatelja ili četiri "odrasla muška" svjedoka napada.

Marthe je 6. ožujka ove godine prijavila da ju je silovao kolega, a sada je osuđena na 16 mjeseci zbog spolnog odnosa izvan braka i ispijanja alkohola bez dozvole. Noćna mora započela je nakon što je krenula na službeni put u Dubai s kolegama iz Katara gdje je radila za jednu tamošnju tvrtku. Posljednje noći u Dubaiju izišla je van s kolegicama iz Norveške. Nekoliko katarskih kolega im se potom pridružilo. Probudila se silovana i bez odjeće.

Otišla je na policiju prijaviti napad, ali joj nisu vjerovali. Uspjela je posuditi telefon i nazvati roditelje i reći im što se dogodilo. Ročište po njezinoj žalbi zakazano je za 5. rujna, a do tada je zaglavila u Dubaiju sa statusom 'Tražena'.

Gisle Melning, svećenik Norveške crkve u Dubaiju, kaže da je tamošnji pravni sustav upotrijebio informacije koje im je dala protiv nje.

- Živimo u zemlji u kojoj pravni sustav presude donosi na osnovi šerijatskog prava', kazao je on.

>>Silovana dok je kupovala karte za finale Wimbledona?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije