Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Silajdžić se predsjedniku Vijeća sigurnosti UN žali na Lajčaka

14.12.2008.
u 14:15

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić u nedjelju je uputio pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pritužbama na stajališta Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o stanju u BiH.

U pismu koje je iz Silajdžićeva ureda dostavljeno i medijima, bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha ističe kako ne može dopustiti da ga se poistovjećuje s onima koji sustavno djeluju na razgradnji države BiH, posebice s vlastima Republike Srpske koje opstruiraju cjelovitu provedbu Daytonskog sporazuma.

Lajčak je tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti UN o stanju u BiH 5. prosinca ocijenio kako je ta zemlja sada u općem zastoju i to zbog "nacionalističke retorike sa svih strana".

Lajčak je u svom govoru posebice spomenuo predsjednika Vlade RS Milorada Dodika te Silajdžića pojašnjavajući kako su oni najistaknutiji u promoviranju takve retorike. Silajdžić u svom pismu od nedjelje navodi kako se on već 13 godina zapravo bori protiv transformiranja Daytonskog sporazuma u praktičnu provedbu velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića, dok Dodik i njegovi istomišljenici taj projekt pokušavaju održati u životu.

"Strategija 'izjednačavanja strana' samo je doprinijela ohrabrivanju opstrukcija koje dolaze iz RS", navodi Silajdžić te ističe kako je za takvo stanje djelomice kriv i Lajčak jer već duže od godinu dana nije poduzeo ništa da bi onemogućio opstruiranje provedbe Daytona.

Silajdžić je na kraju od predsjednika Vijeća sigurnosti UN zatražio pomoć u "odupiranju pokušajima da se jedno staro multietničko društvo pretvori u srednjovjekovno plemensko društvo bazirano na rezultatima genocida".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije