Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sigurno uz kulturu

Euroherc (1)
Foto:
1/4
PR
Autor
PR članak
02.07.2012.
u 11:42

Muzej antičkog stakla u Zadru će zahvaljujući Eurohercovoj donaciji 23. srpnja i 23. kolovoza otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje

Jeste li se možda zapitali kako u ova današnja vremena žive i djeluju kulturna društva u našoj zemlji. Ukoliko ste im blizu ili možda njihov član zasigurno znate sve njihove
radosti,  ali i probleme koji ih muče. No kada radite s puno entuzijazma i imate vjeru u ono što radite sva iznenađenja su moguća, pa tako i da vam netko iznenada pokuca na vrata, prepozna vaš rad i odluči vas potpomoći.  

Tako se Euroherc osiguranje u sklopu svoje rođendanske akcije „20 darova za 20 godina“  donacijom  po 50.000 kuna doznavši za entuzijazam, trud i zalaganje  njihovih marljivih članova približio  - Udruzi mladih Imotski kojem je donacija pomogla u nabavci nove audio opreme, Zajednici  kulturno-umjetničkih djelatnosti ZAKUD  donacijom je pomogao u nabavci 100 tamburica, a Pučkom otvorenom učilištu omogućio je da svoj san o vlastitom kazalištu za djecu i mladež pretvore u stvarnost.
Mnogi od vas zasigurno nisu ni znali da postoji, a kamoli posjetili Muzej antičkog stakla u Zadru koji će zahvaljujući Eurohercovoj donaciji 23. srpnja i 23. kolovoza  otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje poklonivši im ulaznice.

Muzej antičkog stakla u Zadru jedinstvena je kulturna instituciju ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, osnovana 2006. godine. Muzej je arheološki, ali specijaliziran sa svojim postavom i predstavlja jedinstvenu zbirku od preko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista. U stalnoj postavi, u osam tema, predstavljeno je preko 2000 cjelovite staklene građe. Osim stalnog postava, tijekom cijele godine u Muzeju antičkog stakla djeluje staklarska radionica koju vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanac.

Udruga mladih Imotski aktivna je od 2005. godine, broji 200 članova i osnovana je s ciljem da potiče subkulturnu scenu u Imotskom, te proširivanje društvenih vidika među mladima; podizanje opće razine tolerancije, razvoj i unapređenje društvenih sadržaja koji su od interesa za mlade; razvijanje kulturne, socijalne, glazbene, ekološke i ine svijesti među mladima; poticanje druženja i bolje suradnje među mladima; krajnje postignuće koje se želi ostvariti djelovanjem udruge je poboljšanje kvalitete življenja u gradu Imotskom i okolici.

ZAKUD je udruga građana ili bolje rečeno zajednica građana čiji je cilj u prvome redu očuvanje i unaprjeđenje tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije. Utemeljena je sedamdesetih godina XX. st. kao zajednica KUD-ova s vinkovačkog područja kako bi bila najjača podrška «Vinkovačkih jeseni», a nakon ustroja županija, 1993. godine, djelatnost ZAKUD se proširila na područje cijele Vukovarsko-srijemske županije, što će svakako pridonijeti kvalitetnijem radu na očuvanju folklorne tradicije.

Pučko otvoreno učilište Zaprešić je javna ustanova kojoj je osnivač Grad Zaprešić, djeluje u zgradi koju je projektirao čuveni arhitekt Aleksandar Freudenreich. Ujedno, Učilište je središnja i kulturna ustanova grada Zaprešića. Organiziranjem koncerata, likovnih izložbi, tribina, kazališnih i kino-predstava, raznih drugih vrsta priredbi, tečajeva, tiskanjem publikacija i knjiga, ustupanjem svojih prostora zaprešićkim udrugama za pripremanje i prezentiranje svojih programa, nezamjenjiv je faktor organizacije, poticanja i proizvodnje kulture u zaprešićkom kraju. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?