Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2020. u 10:29

I HDZ i Restart koalicija, čija obećanja također ne djeluju uvjerljivo, na izborima imat će glas uglavnom onih birača koje su i kakve su imali i dosad i koji ne glasaju za program nego za "svoje"

Plenković i HDZ ustrajno se rese stabilnošću i sigurnosti Hrvatske, kao da joj prijeti ugroza a oni je čuvaju. I program s kojim žele osvojiti drugi mandat nazvali su u tom stilu - "Sigurna Hrvatska".

No nijedna vlast poslije Tuđmana Hrvatsku nije učinila ni manje ni više sigurnom ili nesigurnom, stabilnom ili nestabilnom, bila je onakva kakvu smo je naslijedili od prvog predsjednika.

Sigurna je i stabilna Lijepa naša jer ima zakone, legalnu vlast, vojsku, policiju i druge institucije, ima diplomaciju, članstvo u najautoritativnijim svjetskim organizacijama, organizirano školstvo, zdravstvo, socijalne i druge službe... Imati sigurnost kao politički program isto je kao kad bi tko s okolinom komunicirao samo skladnom građom svoga tijela koja mu sama po sebi jamči opstanak.
Nije zadatak politike Hrvatsku učiniti sigurnom, to jest onakvom kakva već jest, nego u sigurnoj Hrvatskoj poboljšati njezino gospodarstvo i život građana. O HDZ-ovu programu, podsjećajući na obmane iz prošlosti, pisalo je podosta komentatora, i svi na sličan način - obećanje ludom radovanje. Jer, tko može povjerovati, pogotovo nakon što je korona učinila svoje, da će se prosječna plaća povećati na 7600 kuna (tisuću eura!), minimalna na 4250 kuna, da će rodiljna naknada biti kao cijela plaća a dječji doplatak dvostruko veći te će se socijalna naknada gotovo udvostručiti i s 800 povećati na 1500 kuna. Toliko o udvaranju novčanicima.
I tko može povjerovati da će biti 100 tisuća novih radnih mjesta kad se sada radnici masovno otpuštaju? Imala je vlast četiri godine priliku za još neka sadašnja spektakularna obećanja - smanjenje broja ministarstava, teritorijalni preustroj Hrvatske i smanjenje broja općina, te za zabranu rada nedjeljom, ali priliku nije iskoristila ili to nije htjela.

Kako će se 30 posto povećati poljoprivredna proizvodnja kad se već godinama ta proizvodnja smanjuje a sve više mesa, voća, povrća... uvozimo i gasne i ono malo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su ostala. I otkud obećane milijarde za obrazovanje ili bespovratan novac za samozapošljavanje kad se obećava i veliko porezno rasterećivanje?

HDZ-ov program "Sigurna Hrvatska" je neostvariv i sročen je zato da bi se stranka i njezin vođa svidjeli biračima. Tako da će i HDZ i Restart koalicija, čija obećanja također ne djeluju uvjerljivo, na izborima imati glas uglavnom onih birača koje su i kakve su imali i dosad i koji ne glasaju za program nego za "svoje". Nepojmljiva je umišljenost HDZ-a i Plenkovića koji se razbacuju obećanjima uvjereni da su i dosad dobro radili, premda se to nigdje ne vidi.

Plenković je majstor lijepih riječi za sebe i svoju stranku, djeluje kao brižni vođa čija Vlada postiže same uspjehe, stilskim zastorom u stanju je prikriti i svoju nesposobnost i nevolje u kojima je zemlja, a poistovjećivanje s Europskom unijom daje mu dodatnu autoritativnost. Iz tih njegovih osobina nastala je i "Sigurna Hrvatska".

Zamislite kako nezaposleni ili onaj Hrvat koji je upravo dobio otkaz doživljava obmanu o 100 tisuća novih zaposlenih, kako radnik koji dobiva minimalac od 3250 kuna, ili radi a ne dobije ništa, doživljava obećanje da će zarađivati tisuću kuna više i kako zaposleni doživljavaju obećanje da će im se prosjek plaće povećati na 7600 kuna? Pa tako što ne mogu vjerovati da bi im ista vlast u koju ni dosad nisu vjerovali mogla poboljšati život.

Ništa nije tako tolerantno kao budućnost, ona je kao malo dijete kojem možeš bajati bajke kakve god želiš, ono ih ne zna prepoznati kao laž a voli ih prihvaćati kao istinu. U takvo dijete političari pretvaraju građane, birače. I svaki put kad Plenković javno istupa ponaša se kao da ga slušaju djeca koja ne znaju rasuđivati a bajke vole.

Takva bajka je i "Sigurna Hrvatska". Već godinama premijer takvim bajkama uspavljuje građane i navečer ide zadovoljan u krevet smišljajući sutrašnje bajke, no istodobno su u krevet išli i deseci tisuća Hrvata koji su sutradan autobusima napuštali njegovu bajkovitu zemlju, deseci i stotine tisuća radnika i umirovljenika koji su izračunali da sutra opet neće moći imati meso za ručak, mnoštvo siromaha koje je razveseljavala pomisao na sutrašnji ručak u pučkoj kuhinji u sigurnoj Hrvatskoj.

Komentara 16

DD
duda.dudica
11:05 12.06.2020.

Volili ih mi ili ne, vecina problema koji su se otvorili tokom mandata Vlade uspjesno se rijesilo. Od prosvjeda ucitelja i profesora do korona krize i udovoljenih zahtjeva poduzetnika. Ne moze se reci da su samo sjedili i nista ne radili kao neke prijasnje Vlade

BO
bolonjez
11:05 12.06.2020.

Nisam pretjerano fan HDZ-a, ali iskreno mislim da zaslužuju dobiti izbore. U ovom trenutku im nitko nije do koljena

Avatar marsijaneri
marsijaneri
11:20 12.06.2020.

S nekim pojedincima je sigurna Hrvatska stvarno bajka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije