Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sibirska zima u Hrvatskoj

22. siječnja 2006. u 19:45 55 prikaza
plus_zima_tx.jpg
Foto: import

Iako nas neće pogoditi temperature od tridesetak stupnjeva ispod nule koje su prošlih dana tresle Moskvu i odnosile živote Moskovljanja, ipak i našu zemlju očekuje jako hladan ponedjeljak, utorak, a donekle i srijeda.
Sibirska anticiklona koja je debelo ispod nul rashladila zemlje istočne i središnje Europe, u našu je zemlju stigla noćas.

Snijeg samo u Lici
U prvoj polovici tjedna, prema riječima dežurnog sinoptičara u Državnom hidrometeorološko zavodu, uzrokovat će uglavnom suho, hladno i vjetrovito vrijeme. Tu i tamo, primjerice u Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru mogla bi zalepršati i pokoja pahulja snijega.

Dakle,  temperature će se danas ujutro u unutrašnjosti spustiti od minus osam do čak minus 13 stupnjeva, s time što u kotlinama Like i Gorskog kotara može pasti i do 20 ispod nule. Jadran će proći nešto bolje jer će se tamo temperatura kretati od dva ispod pa do tri stupnja  iznad nule.
Tijekom dana temperatura će malo porasti pa bi u kontinentalnom dijelu Hrvatske trebala iznositi od tri do osam ispod nule, a na Jadranu od nule pa do  plus šest.

No, problem je što će, zbog jakog sjevernog vjetra u unutrašnjosti i bure na Jadranu, osjećaj hladnoće biti veći od onoga što će pokazivati živa u termometru. Prognostičari upozoravaju da će danas bura na Jadranu biti jaka, a ponegdje i olujna, zbog čega bi, kako je to i uobičajeno, mogla izazvati probleme u prometu, kako cestovnom, tako i pomorskom.  Val hladnoće sutra (u utorak) dodatno će se intenzivirati, ali na sreću, predviđa se postupno slabljenje vjetra. U svakom slučaju, u unutrašnjosti naše zemlje utorak će donijeti temperature od minus 15 pa do najviših minus deset stupnjeva, a na Jadranu te će se vrijednosti kretati od tri ispod pa do tri iznad nule.

U četvrtak južina
Kao i u ponedjeljak, i u utorak će temperatura porasti tijekom dana i kretat će se od minus četiri do minus osam u kontinentalnom  dijelu te od nule do plus šest na Jadranu.
Jasno je da će postojati područja koja će imati i značajno niže temperature, ali riječ je u pravilu o brdskim i planinskim dijelovima naše zemlje. Srijeda bi trebala biti manje hladna od utorka, ali i donijeti porast naoblake. Četvrtak će donijeti porast temperature, ali i veselje ljubiteljima snijega – prema prognozi, padat će u cijeloj unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu će kišiti.

Iako su mnoge građane prestrašile najave hladnih dana, koje iz Rusije donosi sibirska anticiklona, ipak, prognostičari nas podsjećaju da je hladniji od sadašnjih bio zadnji dan prošle godine.

Velike oscilacije
 Naime, 31. prosinca 2005. temperature su u unutrašnjosti bile od minus 10 do minus 15 stupnjeva. Na Jadranu su se kretale od dva ispod pa do četiri iznad ništice. Ovo nisu rijetko niske temperature, kažu prognostičari, ali jesu neuobičajeno velike oscilacije.
U subotu je, primjerice, u Zagrebu izmjereno deset stupnjeva , jučer šest, a danas će se se živa u termometru spustiti barem za desetak stupnjeva.


U Zagrebu 1950. minus 24

Najniža temperatura u Zagrebu nakon 1949. od kada se vodi uredna statistika, zabilježena je u siječnju 1950. kad se živa u termometru zaustavila na minus 24,3 stupnja. Trinaest godina kasnije, dakle u siječnju 1963., zabilježena su 24 stupnja ispod nule. U usporedbi s tima, današnje temperature onda i ne izgledaju tako strašno. No, zbog jakog vjetra koji je nastao pritjecanjem velike količine hladnog zraka, prognostičari savjetuju da se prvenstveno dobro zaštite od vjetra jer će tako lakše podnijeti i nisku temperaturu. (I.K.)


Srčani bolesnici, oprez!

Starije osobe i posebno sračni bolesnici ne bi trebali rano ujutro, kada su temparture i najniže, izlaziti iz kuće. Ukoliko ipak moraju, prije izlaska obvezno trebaju popiti svoje lijekove. Prije svega mislim na nitroglicerinske preparate.Kronični bolesnici trebaju izbjegavati nagli izlazak iz topline stana na vanjsku hladnoću. Koronorani bolesnici po niskim temperaturama moraju izbjegavati i fizičke napore. Primjerice, ako padne snijeg, ne treba se odmah, za najnižih temperatura, uhvatiti lopate – preporuča kardiologinja dr. Mirjana Gostović-Jembrek. I vlasnici pasa na ekstremnim hladnoćama i snijegu moraju zaštititi i svoje ljubimce. Golokožim, kratkodlakim i malim pasminama prije izlaska u šetnju treba obući tople podstavljene kaputiće, a ako puše jak vjetar mora se voditi računa o tome da tkanina ne smije biti propusna, odnosno da u takvim vremenskim prilikama psima neće biti od koristi pletene vestice i ogrtači. Prije izlaska na mraz i snijeg šapice svih pasa moraju se zaštititi nekom masnom kremom.

Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica