Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski crveni križ uzaludno školuje spasioce

Šibenske plaže opet bez spasioca

28.05.2009.
u 16:53

ŠIBENIK – Spasioci na plaži, zgodni momci i djevojke u žutim majicama s oznakom Crvenoga križa, i ove godine bit će rijetka pojava na cijeloj šibenskoj rivijeri. Ni nedavna smrt francuskoga turista u Nacionalnom parku na rijeci Krki ravnatelju te javne ustanove nije dovoljna da se zamisli i angažira profesionalnu osobu koja bi pazila na sigurnost kupača i gostiju.

Ignoriranje
Sličnih slučajeva dolaskom turista svaki će dan biti sve više, a gradske i lokalne vlasti, turistički djelatnici, koncesionari plaža i hotelijeri problem sigurnosti svojih gostiju već godinama – ignoriraju.

– Ljuti me neodgovornost i nemarnost naših koncesionara. Ljudski život nema cijenu i nije mi jasno kada će se to shvatiti. Svake godine sve više ljudi pogine zbog uštede tih “nekoliko tisuća” kuna. Mi smo turistička zemlja, imamo stotine kilometara plaža, a na tisuće turista prepuštene su same sebi. Neki od njih su prvi put na moru... Ove godine namjeravamo osposobiti samo onoliko spasioca koliko se bude tražilo, ali zasad je ta brojka porazna – kazala je Lina Gregov iz šibenskoga Crvenog križa.

Na žalost, u Hrvatskoj ne postoji pravilnik o kupalištima koji bi naredio i odredio tko mora nadgledati kupališta i sigurnost gostiju te koliko spasilaca mora biti na određen broj kupača ili kilometara plaže.

– Poznato je da domaće gospodarstvo ovisi samo o uspjehu turističke sezone, koja se oslanja na plaže i kupanje, a istodobno nitko ne vodi računa o sigurnosti kupača. Trebao bi postojati zakon koji obvezuje koncesionara da osigura minimum zaštite svojim gostima – kaže Lina.

Tvrdi da su dva spasioca na kilometre plaža u Solarisu premalo jer na tome mjestu ljeti boravi nekoliko tisuća gostiju.

Licencija HC-a
Hrvatski crveni križ jedini je mjerodavan za obuku licenciralnih spasilaca, a svake godine opsežan trening u Hrvatskoj prođe dvjestotinjak osoba.

Lani su, primjerice, spasioci spasili 133 osoba od utapanja, a taj bi broj sigurno bio i veći da su sve plaže osigurane. Spasilac može biti samo osoba koja dobro vidi, fizički je spremna te ispunjava sve plivačke norme. S obzirom na to da spasilaca na šibenskoj rivijeri ni ove godine neće biti, tornjevi će služiti za sunčanje i igru, a gostima na odmoru savjetujemo: “Oprez, jer vas u moru ipak nema tko čuvati!”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije