Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudne kante

Šibenčani smeće na rivi bacaju u - kontejnere s liftom

kante  (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
19.06.2010.
u 13:47

Nove podzemne kante kao da 'zovu da u njih odmah baciš neko smeće', kako je slikovito kazao radoznali Šibenčanin

ŠIBENIK - Od danas Šibenčani i njihovi gosti vreće sa smećem i otpacima mogu na šibenskoj rivi bacati - pod zemlju. Na šibenskoj obali ispred Kneževe palače i Muzeja grada Šibenika, na zelenoj površini 'kod topova', kako to mjesto nazivaju Šibenčani, upravo su 'pušteni u rad' za hrvatske prilike vrlo neobični komunalni uređaji - svojevrsni podzmeni kontejneri za smeće sa hidrauličkikm liftom. Naime, na popločanoj tratini golim okom se mogu vidjeti samo četiri suvremeno dizajnirane ulaštene metalne posude s vratašcima, a oku nevidljivi i skriveni su uobičajeni plastični kontejneri za otpad koji se nalaze ispod njih, pod zemljom. Nakon što se kontejneri prepune, liftom se dižu na površinu i smeće odlazi na smetište, ukratko se može pojasniti kako rade ove 'moderne kante'.

Podzemne kante, kako se već nazivaju, Grad Šibenik je postavio 'u sklopu mjera za očuvanje stare gradske jezgre'.

- 'Projekt postavljanja podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada. započeo je s prva četiri kontejnera s hidrauličnom platformom na rivi, Obalvljeni su radovi na iskopima i betoniranju podložne ploče, te polaganje sustava u građevinsku jamu. Na natječaj koji je Grad raspisao za nabavu i polaganje sustava, javio se samo jedan ponuđač- tvrtka Gradatin d.o.o. iz Sesveta. Sklopljen je ugovor na iznos od 287,7 tisuća kuna. Ovim projektom bit će uklonjeni kontejneri iz „bute“ koji su, posebice u jeku turističke sezone, odavali ružnu sliku grada i širili neugodne mirise - kazala je Ana Gojanović Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika.

Komunalci su ovaj posao završili u posljednji tren uoči otvaranja šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala koji se najvećim duijelom odigrava u straoj gradskoj jezgri, čiju ljepotu i vrijednost i dalje umanjuju neuredni punktovi s kontejenerima za otpad. Čini se kako se o tome ipak počelo razmišljati više nego prijašnjih destljeća, iako je nezgrapno što su radovi započeli kad i turistička sezona. Dogradonačelnik Franko Vidivić kaže kako je lokacija kod topova prva u središtu grada među punktovima na kojima se namjerava učiniti isto..

- Ipak radi se o visokoj cijeni od oko 250 tisuća kuna plus PDV, pa iz financijskih razloga ne možemo odjednom riješiti sve punktove na kojima to treba napraviti, pa ćemo to raditi postupno, do konca mandata ove gradske vlasti - kako je kazao F. Vidović.

Šibenčani su danima nagađali čemu odjednom golema rupetina na rivi, a obješnjenje je stiglo čim su postavljene nove zanimljivo oblikovane kante koje, kako je kazao jedan od radoznalih Šibenčana, 'kao da zovu da odmah u njih baciš neko smeće'.

 

Komentara 14

BA
baš
09:01 20.06.2010.

bravo za šibenčane-možda bi smo svi u hrvatskoj trebali na ovaj način rješavati otpad, tada bi zasigurno bilo i znatno jeftinije postavljanje kanti i liftova!

Avatar m_m
m_m
17:43 19.06.2010.

Ni je žva ka za se lja ka

BK
bez_komentara_2
15:36 19.06.2010.

Kakva glupost! Dobro što ih još nisu pozlatili. Bolje da su uredili neku plažu. Zašto se kod nas uvijek u gluposti ulaže i to uvijek dobra svota novca osnovna cijena + pdv (23%) + malo u džep nekom (300%)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije