Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sezona počinje, a Tamaris i Lovor idu na dražbu

Brodovi Mediteranske plovidbe u stečaju Tamaris i Lovor koji održavaju ovu liniju potkraj svibnja idu na dražbu.
25. travnja 2014. u 13:05 1 komentara 693 prikaza
brod
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Orebić na Pelješcu i Korčula mogli bi uoči turističke sezone ostati bez putničke brodske veze, a pomorci bez posla, upozoravaju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Brodovi Mediteranske plovidbe u stečaju Tamaris i Lovor koji održavaju ovu liniju potkraj svibnja idu na dražbu. Za oba broda na četiri dosadašnje dražbe nije bilo interesa za kupnju, vjerojatno zbog očekivanja da se smanji početna cijena. Na petoj dražbi, zakazanoj za 27. svibnja u Dubrovniku, kao početna cijena određeno je 2,745 milijuna kuna. Iako prema sadašnjim rezultatima brodovi posluju pozitivno, posade redovito dobivaju plaću, a obavljeni su i redovni remonti, pomorci strahuju za svoju sudbinu.

Lokalna samouprava nije pokazala zanimanje za nastavak održavanja linije iako je to jedina veza koju koriste srednjoškolci za odlazak na nastavu u škole na otoku, koriste je i zaposleni, a tijekom sezone brojni turisti. No, upravo ljeti ovim su brodovima velika konkurencija vlasnici brodica koji im pred nosom preuzimaju putnike i naplaćuju karte, a nemaju nikakvu dozvolu za obavljanje djelatnosti niti plaćaju davanja državi. U više navrata na to su upozorene inspekcije i lučke uprave, no nije bilo rezultata.

Iz Sindikata pomoraca podsjećaju da su ova dva broda jedino preostalo od Mediteranske plovidbe i poručuju da će kao i dosad biti aktivno uključeni u zaštitu radnih mjesta posada Tamarisa i Lovora te upozoravaju da je nedopustivo da uoči početka turističke sezone Orebić i Korčula ostanu bez putničke linije.

>> Brod prodan za 500.000 eura, a kao željezo vrijedi 2 milijuna eura

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • afer:

    Korčula i Orebić trebali bi zajedno zadržati te adekvatne brodove koji su građeni za taj akvatorij i koji su vitalni za đake i turiste.