Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.03.2021. u 10:18

Dobro će odjeknuti i što će u travnju, kako je najavljeno, početi cijepljenje oko 60.000 turističkih radnika

U Sloveniji dnevni broj novozaraženih opet prelazi tisuću, a državni vrh se krajem prošlog tjedna cijepio AstraZenecom demonstrirajući da nije trenutak za biranje i koliko je situacija ozbiljna. Njemačka se u subotu suočila sa čak 3259 više slučajeva nego samo tjedan prije, ukupan broj novozaraženih dosegnuo je taj dan zabrinjavajućih 16.033. Zbog brzorastućeg broja zaraženih Mađarska je još početkom mjeseca uvela dodatne restrikcije, a škole će biti zatvorene i poslije Uskrsa. Otvorene granice u vrijeme sezone skijanja uzimaju danak i u susjednoj Bosni i Hercegovini, brojke divljaju i ta se zemlja po broju umrlih na sto tisuća stanovnika prošli tjedan svrstala na visoko deveto mjesto u svijetu. Slične vijesti stižu i iz mnogih europskih zemalja, a dnevni broj novozaraženih raste i kod nas.

Nisu sve vijesti loše. Raste broj cijepljenih, istina sporo, ali svakim danom svijet je ipak za milimetar bliže procijepljenosti koja će, ako virus nekim čudom u međuvremenu sam od sebe ne nestane, stvoriti štit za ljudsku vrstu. Možda već i krajem ljeta do kada bi, kako je prije nekoliko dana rekla predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u razgovoru za Večernji list, u zemljama EU moglo biti cijepljeno čak 70 posto punoljetne populacije.

Dobra je vijest i da je ubrzana isporuka 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva. Čelnica Europske komisije poručila je i kako još nije vrijeme da se razgovara o odlasku na ljetovanje, da fokus treba ostati na prevladavanju krize. Zemlje koje ovise o turizmu, kao Hrvatska, nemaju tu mogućnost. Prvi val gostiju očekuje se već za Uskrs. Istina, to će biti mahom domaći gosti, ali ni turizam ni država ne mogu si priuštiti da daljnji razvoj čekaju sa zatvorenim hotelima. Tim više što će, kako je najavljeno, u travnju početi cijepljenje oko 60.000 turističkih radnika, što će sigurno dobro odjeknuti. Građani svih zemalja spomenutih na početku teksta tradicionalni su hrvatski gosti i nestrpljivo čekaju prve znake normalizacije da bi, među ostalim, mogli i na putovanje. Zadatak za Hrvatsku je samo jedan: taj trenutak dočekati u zelenom. Isključivo o tome, pod uvjetom da se zaustavi koronski val na emitivnim tržištima, ovisi ishod sezone. Recimo to i ovako, tih pet, šest ili sedam milijardi eura od turizma ovisi o ponašanju nas samih.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:43 22.03.2021.

Istine radi, već niz godina naši turistički neimari zazivaju "fresh" restart hrv. turizma ili kako to već oni učeno nazvaše - prolistajte unatrag po tražilicama i čitajte žalopojke npr. Dubrovčana da se po gradu ne mogu više ni kretat od silnih turista, a luksuzni cruiser-i čekaju pred "Grodom" da mogu iskrcat na tisuće dnevnih posjetitelja. I Svevišnji im uslišio želje i danas čekaju bar cruiser-e k o ozebo Sunce, zar ne? Tako da ih sustigla ona kletva da im se naposljetku obistine želje. Sad je li-la da li ima više turista ili turističkih ureda duž obale... Restart! Profiliranje / brandiranje destinacija i slične dosjetke predavača iz visokih škola za menadžment u turizmu - e sad je došao njihov trenutak da pokažu Zimmer frei pučanstvu što znaju i što umiju na terenu.

PO
Polarus
11:35 22.03.2021.

neka propadne svatko tko se ne zna adaptirati u kriznim situacijama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije