Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Sezona nije gotova, bablje ljeto donosi nove rekorde

Sezona kupanja i dalje traje u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
04.10.2023.
u 20:04

Rujan bolji nego 2019., a i jučer 50.000 gostiju više nego istog dana te godine

Sezona jenjava i broj gostiju se smanjuje, ali bablje ljeto zasad protječe turistički uspješnije nego ljetna špica. U Hrvatskoj se tako još uvijek odmara dvjestotinjak tisuća gostiju i njih pedesetak tisuća više nego najbolje turističke godine, iznadprosječno dobro protekao je i rujan, ali ukupni turistički promet za devet mjeseci ipak ostaje samo na razini devetomjesečnih brojki iz spomenute rekordne 2019.

– U tijeku je odlična posezona tijekom koje smo uspješno zadržali pozitivne trendove i rezultate u samoj špici sezone - zadovoljan je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. – Posebno vesele rezultati s nama najbližih i najvažnijih europskih tržišta, ali i onih dalekih poput Sjedinjenih Američkih Država, pa u rujnu bilježimo poraste od čak 33 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima – ističe Staničić.

VEZANI ČLANCI:

Samo u rujnu, pak, gostiju je bilo 2,5 milijuna, a noćenja 13,5 milijuna pa je rekordna 2019. nadmašena za čak devet posto u dolascima i pet posto u noćenjima. Najviše noćenja u tom je mjesecu ostvareno u Istri (4 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,7 mil.) i Kvarneru (2,3 mil.), a najviše su ih ostvarili gosti iz Njemačke, 3,8 milijuna.

– Nakon najbolje predsezone svih vremena, i u posezoni ostvarujemo rekordne rezultate pa to potvrđuje kako se Hrvatska na tržištu profilira upravo onako kako želimo, kao destinacija koja je turistima privlačna tijekom cijele godine. Vlada će nastaviti podupirati razvoj u smjeru cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma te smo za novi investicijski ciklus osigurali 1,3 milijarde eura – poručuje Nikolina Brnjac, ministrica turizma.

Inače, odlični rujanski trendovi 'podebljali' su devetomjesečne rezultate i učvrstili dobru turističku poziciju Hrvatske. Za devet mjeseci Hrvatska je ukupno ugostila 18,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 102 milijuna noćenja. Prošla je godina nadmašena za devet posto u broju gostiju i dva posto u noćenjima, a, kao što rekosmo, toliko je gostiju i noćenja bilo i tijekom devet mjeseci 2019. Najveći dio turističkog kolača tradicionalno otpada na Jadran (16,7 milijuna gostiju i 98,1 milijuna noćenja), dok je, recimo, Zagreb za devet mjeseci 'upisao' 974.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja. U ostatku unutrašnjosti naše zemlje, pak, gostiju je bilo milijun, a ostvarili su 2,1 milijun noćenja. Najbrojniji Nijemci su i tijekom svih devet mjeseci domaćinima donijeli najviše noćenja (22,6 milijuna), a slijede domaći gosti 11,9 milijuna te tradicionalno brojni slovenski gosti s 10,2 milijuna noćenja.

VIDEO U gotovo nemogućim uvjetima spašeno 38 turista iz broda nasukanog kod Lopara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije