Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.03.2021. u 08:40

U Britaniji se komplicira situacija oko putovanja u inozemstvo, Hrvatska za sezonu mora tražiti rješenje od zemlje do zemlje

Vijesti sustižu jedna drugu, situacija se mijenja iz tjedna u tjedan, upitnika oko toga kako će Europljani putovati ovoga ljeta i dalje ima more, a sigurno je samo jedno: svi turistički planovi i sezona do zadnjeg trenutka počivat će na nestabilnim, staklenim nogama.

Najnoviji slučaj, Velika Britanija i nedavna poruka britanskog premijera sunarodnjacima kako se ne bi trebali previše radovati odlasku na ljetovanje u inozemstvo jer bi se to moglo vratiti poput bumeranga, kao novi val zaraze i novi, zimski lockdown, pokazuje koliko je raznoraznih faktora koji određuju uspjeh sezone kod nas. Dakako, Boris Johnson ne govori samo u svoje ime. I znanstvenici, pa i oporbeni političari u Velikoj Britaniji apeliraju na vlast da bude maksimalno oprezna s popuštanjem mjera i restrikcija vezanih uz putovanja. Britanija se već debelo opekla na novom, tzv. britanskom soju virusa i tamošnji znanstvenici zasigurno znaju o čemu govore kad upozoravaju da bi britanski turisti na povratku s odmora u zemlju mogu uvesti i neke nove sojeve.

Profesor sa Sveučilišta Leicester i član Znanstvene savjetodavne skupine za izvanredne situacije Kamlesh Khunti za Guardian je prije nekoliko dana izjavio kako misli da ‘ljudi ne bi trebali planirati ljetne praznike u inozemstvu do sljedeće godine’, a apostrofirao je Španjolsku i Italiju kao zemlje iz kojih su se lani vratili zaraženi britanski turisti što je, kazao je, utjecalo na povećanje stopa u Britaniji.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Kada običan Britanac tome pribroji da bi odlazak na ljetovanje u inozemstvo, uz PCR testove na polasku i povratku, za četveročlanu obitelj cijelu avanturu mogao poskupiti za nekoliko stotina funti, jasno je da je atmosfera u Britaniji oko ljetovanja 2021. trenutačno dosta tmurna. I to ništa ne može promijeniti preko noći, iznenada.

Čak i da se Hrvatska othrva velikom valu broja novozaraženih, što je svakako preduvjet svih preduvjeta da se uopće ozbiljnije i govori o turističkoj sezoni, domaćem turizmu trebat će velika pomoć diplomacije. Ništa manja nego nakon Domovinskog rata kad je svijet trebalo uvjeriti da rata više nema. Tema je sada druga, ali sličnosti ima, a u slaganju mozaika sezone 2021. svaka će pojedina zemlja biti važna i hrvatski se turizam ne može osloniti na unificirana rješenja. A postići pojedinačne dogovore ne može bez političkog lobiranja i pomoći diplomata.

Komentara 1

DL
dvanaest_legija
10:15 24.03.2021.

Turisti će rado doći u velikom broju, ako nećemo potencirati ovaj nepotrebni cirkus s koronom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije