Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nhs

Sever: U Vladi očito misle da ljudi mogu živjeti od obećanja

\'06.09.2010.,Zagreb  - Kresimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata  Photo: Davor Visnjic/PIXSEL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
28.04.2012.
u 15:00

Socijalna politika ne vodi se cijenama struje i plina, u tome se slažem s vlašću

Poskupljenje struje i plina drugi je udar države na standard građana u razdoblju od samo tri mjeseca. U ožujku je povećan PDV sa 23 na 25 posto, što je proizvelo rekordan rast cijena na mjesečnoj razini od 1,5 posto, a u kombinaciji s redovitim polumjesečnim poskupljenjem benzina, i bitno niži životni standard. Energetski udar ispraznit će džepove građana još više. Stoga nije trebalo dugo čekati reakciju sindikata na najavljeno poskupljenje:

Najslabiji stradaju

– Zar u Vladi doista mislite da građani mogu živjeti od obećanja da će im biti bolje, što im se ponavlja već dugi niz godina i od različitih vlada? U uvjetima u kojima tri četvrtine građana ima problema s pokrićem redovitih mjesečnih troškova, kad je 68% plaća ispod prosječne, kad je visina minimalne neto plaće na granici siromaštva, baš kao i mirovina, kad je 340.000 nezaposlenih i kad je jedini posao u Hrvatskoj koji cvjeta posao otkupa obiteljskih dragocjenosti koje se rasprodaju radi preživljavanja, ne dižu se barem one cijene koje Vlada ima pod svojim nadzorom ako jest socijalno osjetljiva – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, te ističe da sustav funkcionira tako da najjači preživljavaju, a najslabiji stradavaju.

– Država ne može tako funkcionirati, a vlast se mora brinuti za one najslabije. Oni ne smiju biti prepuštani stihijama tržišta jer, iako smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, nismo se opredijelili za tržišno društvo – kritičan je sindikalac.

Za ekonomista Danijela Nestića kritika koja stiže od sindikata nije neobična.

Socijalne mjere

– Poskupljenje će pogoditi znatan dio stanovništva i to je činjenica, na koju vlast mora reagirati ciljanim subvencijama. Postoji niz socijalnih mjera koje su namijenjene siromašnim skupinama, cijena struje ne mora biti nužno niska ako su tržišne okolnosti takve. U situaciji kad je neka tvrtka monopolist kao HEP, teško je reći što je tržišna cijena, no načelno se mogu složiti s Vladom da socijalnu politiku ne treba voditi cijenama struje i plina – zaključio je Nestić.

Komentara 16

RU
rubix
15:57 28.04.2012.

@bstrabi2 Nemoj biti smiješan... Koga će sever povesti u štrajk? Pa on ne može ni tri nacrtane ovce navesti da ga slijede. Sindikalci su zajedno s hdz-om opljačkali ovu zemlju. Dok se država pljačkala, oni su šutjeli, a sad kad je voda došla do grla, sad su se sjetili prosvjedovati.

LI
libero
16:21 28.04.2012.

stoka sitnog zuba, ne zaboravite da i ovaj na slici je parazit i živi sa još hiljadama njemu sličnih na vašoj grbači......

BS
bstrabi2
15:28 28.04.2012.

Sever,a i ostali sindikati povedite narod u opči štrajk.Jer ovako se više nemože.Dotta žuti kartona.Neka i sudac več izbaci.Iz te prljave igre....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije