Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sever prozvala Kovačevića i Kunića. Šoša: Potrebna je 'nulta tolerancija na glupost'

Nitko iz vodstva HRT-a nije se htio očitovati o stavovima i pitanjima vijećnika. Kazali su tek da će to učiniti naknadno, pismenim putem
05. lipnja 2018. u 09:21 89 komentara 6812 prikaza
Prosvjed ispred HRT-a pod nazivom Stop cenzuri - pravo na istinu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Trudim se da postignemo suglasje oko toga da smo protiv ustaštva, ali nismo u stanju to artikulirati. Ne ide nam. Danas tu nismo zbog općih razloga nego zbog nečeg na što smo godinu dana upozoravali da će se dogoditi. I, k vragu, dogodilo se – izrekao je jučer član Vijeća HRT-a Vlaho Bogišić na izvanrednoj sjednici Vijeća pošto vijećnici, nakon skoro dva sata rasprave, pola sata nisu mogli usuglasiti zajednički zaključak, a sjednica je bila sazvana radi prošlotjedne emisije urednice Karoline Vidović Krišto 'Dobar dan, Hrvatska' u kojoj je gost Igor Vukić negirao ustaške zločine u logoru Jasenovac.

HRT Šokirani su Bet Israel: Vukić je na HRT-u uznemiravao članove Židovske zajednice u Hrvatskoj

Iako su još neki vijećnici također smatrali da u zaključku nije zauzet nikakav stav, da se njime ništa nije reklo, da nedostaje oštra osuda emitiranog programa, na kraju je ipak usvojen zaključak da je Vijeće 'protiv konkretnih programskih sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine' te na tu neprofesionalnost i neprihvatljivost upozoravaju programsko vodstvo HRT-a.

No, tijekom same rasprave čule su se puno oštrije i argumentiranije osude. Bogišić je predložio da na HTV-u počne vrijediti nulta tolerancija na ustaško naslijeđe. Saša Milošević ustvrdio je da je ono što se moglo čuti u navedenoj emisiji – da u Jasenovcu nije bilo djece, da su partizani u Jasenovac donijeli tifus i da su oni koji su dospjeli u Jasenovac zapravo bili spašeni – bilo 'nadrealno gadljivo', a kako ta emisija nije epizoda već je dio sličnog niza zapitao se – kad će već biti dosta toga.

Prosvjed ispred HRT-a pod nazivom Stop cenzuri - pravo na istinu
1 / 7
Prosvjednici: Dosta cenzure na HRT-u

Osvrnuo se i na priopćenje kojim se HRT ogradio od stavova izrečenih u toj emisiji zapitavši vodstvo HRT-a ako su se već ogradili neka pojasne - što se zapravo dogodilo, u čemu je pogreška, tko je pogriješio i kakve će biti sankcije i za urednicu emisije i za nadređene.

Otvoreno pismo HRT-ova voditeljica: Kriva sam, nisam se ogradila od o stavova o Jasenovcu

Ivica Maštruko istaknuo je da nije problem što u pojedinim emisijama govore gosti već u tome koje vrijednosti zastupaju urednici HRT-a. Maja Sever izravno je prozvala Brunu Kovačevića i Renata Kunića proglasivši ih odgovornima za situaciju u kojoj su se sad svi našli, a Dean Šoša je naglasio kako je potrebna 'nulta tolerancija na glupost'.

Ivo Lučić se založio da se televizijski prostor prepusti znanstvenicima, a ne amaterima, te da se krene u suočavanje s cjelokupnim totalitarnim naslijeđem. Nitko iz vodstva HRT-a nije se htio očitovati o stavovima i pitanjima vijećnika. Kazali su tek da će to učiniti naknadno, pismenim putem. A uoči sjednice Vijeća 30-ak prosvjednika, predvođenih šeficom Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zoricom Gregurić, dalo je podršku K. V. Krišto proglasivši postupanje HRT-a i Vijeća protudržavnim, protuznanstvenim i protuljudskim.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • IDujas:

  Nije Vukić ništa negirao nego zločin svodio na mjeru u kojoj se dogodio. A ovaj izvještaj HRT-a liči na zapisnik sa sastanka CK SKJ , nema u njemu ni jedne činjenice ni jednog valjano argumentiranog demantija Vukićevih teza. Zašto? Zato ... prikaži još!o jer dokaza koji bi Vukića demantirali naprosto nema.

 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Maja Sever?? Halo. Saša Milošević??? Vijeće HRT????

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Ukinuti HRT-e to je kao da imamo pretplatu na KPH i Udbu.