Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda u zadru

Šest mjeseci zatvora uvjetno za lažno kreiranje profila na fejsu

mate kožul
Željko Mršić/PIXSELL
14.05.2012.
u 15:46

Otvorio je pet profila na društvenim mrežama te objavio fotografije i brojeve mobitela djevojaka na koje se okomio. Uz oglas za diskretna intimna druženja i razmjenu partnera, objavio je čak i broj kućnog telefona i adresu jedne djevojke

Zadraninu Mati Kožulu (26), optuženom da je dvjema djevojkama, S. P. i T. R., od 19. do 23. siječnja 2011. godine otvorio lažne profile na društvenim mrežama Facebook i Iskrica koristeći protuzakonito njihove osobne podatke, sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić izrekla je kaznu od 6 mjeseci zatvora s rokom kušnje na dvije godine.

U obrazloženju presude sutkinja Zrilić kazala je kako je „Kožul kriv jer je zloporabio i neovlašteno koristio tuđe osobne podatke, ne za osobnu korist nego da našteti drugim osobama. U dokaznom postupku utvrđeno je da je s računala u Ulici Eugena Kvaternika 15 u Zadru, koje koristi IP adresu na kojoj je prijavljen njegov otac Božo Kožul, bez odobrenja oštećenih djevojaka otvorio pet profila na društvenim mrežama te objavio njihove fotografije i brojeve mobitela. Uz oglas za diskretna intimna druženja i razmjenu partnera, jednoj djevojci objavio je čak i broj kućnog telefona i kućnu adresu za koju je naveo da je adresa javnog okupljališta. U lažnim profilima za obje je djevojke naveo da nude seksualne usluge.“ 

Mate Kožul, bivši zaposlenik zadarske gradske uprave i član Mladeži HDZ-a, obje je djevojke otprije poznavao, s jednom se družio u prostorijama Mladeži HDZ-a, odakle je i uzeo njezine podatke, a drugu je znao iz susjedstva i nekad su se družili. Kada su djevojke shvatile što se dogodilo jer su im  kućni telefon i mobitel neprestano zvonili, sve su prijavile policiji, a istragom se došlo do IP adrese s koje su otvarani lažni profili.

Mate Kožul nije bio na izricanju presude, a njegov odvjetnik Božo Vrkić samo je kratko prokomentirao da takvu presudu nisu očekivali i da će se žaliti.

Komentara 16

MA
margot
16:03 14.05.2012.

Mladež hadezea ponovo se iskazuje u divnom svjetlu, kao već toliko mnogo puta do sada. Stvarno moraš biti utjecaja žedni tupson da se učlaniš u mladež bilo koje stranke... Ali naročito ove.

MI
mica1111
16:09 14.05.2012.

...sram ga može biti,ma ja bi mu pet godina dosudila... ...koja faca i tako ogavne stvari raditi...sramota...ima li on mater i sestru...???

XN
xnet0822
15:58 14.05.2012.

A kolika je kazna za one koji provaljuju u tuđe podatke na facebooku, reklamiraju raznorazne SPAM reklame i koriste se lažnim imenom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije