Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog D. Kosora

Šest izbornih jedinica, a prag spustiti na četiri posto

'17.07.2013., Zagreb - Predsjednik Skupstine Grada Zagreba Darinko Kosor s zastupnicima obisao odlagaliste otpada na Jakusevcu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
01.09.2013.
u 22:00

Preustroj Hrvatske -Treba nam samo šest jedinica koje bi poslije zamijenile županije.

Smanjenje broja izbornih jedinica sa deset na šest te spuštanje izbornog praga sa pet na četiri posto – najbitnije su inicijative koje u sklopu izmjene izbornog zakonodavstva predlaže predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Broj mjesta u Saboru ostao bi isti – osam zastupnika imali bi predstavnici manjina, tri dijaspora, a 140 bi ih se biralo u šest izbornih jedinica: Slavonija, Sjeverozapadna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Zagreb, Istra-Kvarner-Lika i Dalmacija. U Dalmaciji, najvećoj jedinici, odnosno jedinici s najvećim brojem stanovnika, biralo bi se 28 zastupnika, u Zagrebu 26, a u najmanjoj (Sjeverozapadna Hrvatska) samo 18. Tako bi glas svakog građana, bez obzira na to u kojem dijelu zemlje živi, bio jednako “težak”.

Zagreb ‘izmasakriran’

– Takva regionalna pa time i logična podjela izbornih jedinica posebno je važna za građane Zagreba. Grad Zagreb sada je “izmasakriran” i podijeljen u četiri izborne jedinice. Jedna ide od Novog Zagreba do novog Vinodolskog!? Tek kada cijeli Zagreb bude jedna izborna jedinica, građani glavnog grada imat će prvi put svoje autentične zastupnike koji bi u Saboru zaista mogli braniti njihove (zagrebačke) interese što danas nije moguće – tvrdi Kosor.

Šef HSLS-a predlaže da se prema novim pravilima bira već na idućim parlamentarnim izborima koji će se održati 2015. godine, a potom bi, nada se Kosor, granice izbornih jedinica postale granice regija koje bi zamijenile županije!

Kako HSLS nije parlamentarna stranka, Kosor ne može sam predložiti izmijene zakona u Saboru pa će prijedlog ponuditi Ministarstvu uprave, ali i široj javnosti nadajući se da će mu ideja tako dobro proći da je neće moći ignorirati niti dvije najveće stranke SDP i HDZ koje u svojim rukama drže “uzde”.

Predsjednik HSLS-a je svjestan da će njegov prijedlog o smanjivanju praga na četiri posto mnogi cinično prokomentirati, s obzirom da je na prošlim parlamentarnim izborima upravo HSLS bio “mister četiri posto” jer je u nekoliko izbornih jedinica ostao ispod praga za manje od jedan posto.

SDP i HDZ protiv, HSP za – Da, HSLS je izgubio tri mjesta, ali da je prag bio četiri posto u Sabor bi ušlo još troje zastupnika HSS-a, troje s liste Ljube Jurčića, Plinio Cuccurin i još jedan HSP-ovac... Smatram da bi za demokraciju bilo bolje kada bi u Saboru bilo više stranaka, kada bi se čuo i glas manjih stranaka, poput regionalnih ili zelenih ili nezavisnih poput Jurčića. Na prošlim izborima ispod praga je ostalo, dakle bačeno čak 24 posto glasova. Većina tih glasova “otišla” je SDP-u, HDZ-u i njihovim partnerima. Čak 40 zastupnika danas sjedi u Saboru a da to nije zaslužilo. S izbornim pragom od četiri posto, broj bačenih glasova bio bi dvostruko manji, a sastav parlamenta više bi odgovarao iskazanoj volji birača – tvrdi Darinko Kosor.

Očekivano, Kosorovim prijedlog u HDZ-i i SDP-u nisu nimalo oduševljeni. Štoviše, čini se da od spuštanja izbornog praga i smanjenja broja izbornih jedinica neće biti ništa.

– Izborno zakonodavstvo je prevelik posao i teško mi je na brzinu komentirati taj prijedlog – kazala je glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš. U Vladi su ostali “hladni”, a predsjednik Ivo Josipović nam je preko savjetnice poručio da “ne može komentirati jer ne zna o čemu se radi”.

Prijedlog Darinka Kosora jedini je zasad podržao predsjednik HSP-a Daniel Srb.

>>Krojenje novih izbornih jedinica tek nakon lokalnih izbora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije