Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopisom upozorio

Sessa: neprimjeren je vaš pritisak na sudbenu vlast. Kujundžić: to je nesporazum!

Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.04.2019.
u 07:10

Zbog tužbi za prekovremene sate ministar pisao sucu

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa dopisom je upozorio ministra zdravstva Milana Kujundžića na neprimjerenost njegova poteza i podsjetio ga da dobri običaji nalažu da se ni izvršna ni zakonodavna vlast ne miješaju u nepristranost sudbene. Ministar je, naime, pisao predsjedniku Općinskog suda u Bjelovaru i upozorio ga na tužbe liječnika zbog neisplaćenih prekovremenih sati iznijevši Vladino tumačenje kolektivnih ugovora, zbog kojih su tužbe podnesene.

Na slučaj je reagirala i odvjetnica Sanja Mišević.

– Ministarstvo zdravstva dostavilo je podnesak, i to ponovljeni od ljetos, u kojem je pobrojeno svih tridesetak predmeta i dostavljeno je tumačenje odredbi kolektivnog ugovora, kao i pravomoćne presude. Sve to već stoji u dokaznom postupku – rekla nam je odvjetnica Mišević, punomoćnica u postupku, koja se obratila predsjedniku Vrhovnog suda tražeći da ne dopusti ovakvo upletanje u rad suda.

– Želim vjerovati da ministar nije htio raditi pritisak na rad suda, ali ovakvo upletanje nije prihvatljivo. Ministarstvo zdravstva ministarstvo je svih građana, a ako postoji dvije-tri presude u korist poslodavca, a 200-tinjak u korist liječnika, zašto nije poslao i tih 200-tinjak? – govori odvjetnica Mišević, inače i disciplinska sutkinja u Odvjetničkoj komori. Kujundžićevim “pritiscima na pravosuđe”, kako kažu, zgrožena je i Liječnička komora. “Ovakvo postupanje ministra zdravstva smatramo duboko neprihvatljivim i u cijelosti nedopustivim. U ovoj neugodnoj situaciji ohrabrujuće za pravnu državu pismo je koje je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa uputio ministru Kujundžiću nakon njegova dopisa”, priopćeno je iz Komore.

“Cijeneći vaše dobre namjere u zastupanju resora kojem ste na čelu, i iskreno vjerujući da u takvom obraćanju predsjedniku suda niste imali namjeru kod objektivnog nepristranog promatrača ostaviti dojam stvaranja pritiska na sud, činjenica je da je stranka u postupku izrazila nezadovoljstvo takvim postupanjem”, stoji u Sessinu dopisu, koji je Kujundžiću pritom objasnio da je svu argumentaciju stranka trebala dostaviti u spis umjesto da ministar piše upravi suda koja s tim i ne smije imati veze.

Ministra Kujundžića pitali smo što je htio ovakvim dopisom, da bi on ustvrdio kako je sve – nesporazum.

– Sud se više puta obraćao Ministarstvu pa smo im odgovorili. Rekli smo im da se nećemo miješati – tvrdi Kujundžić, zatraživši da nazovemo njegovu službu informiranja koja će nam sve točno objasniti. No, u Ministarstvu se nitko nije javio. Ministar Kujundžić već je jednom postupio slično. U prosincu 2017. pisao je ministru Bošnjakoviću tražeći da se angažira oko ujednačenja sudske prakse po tužbama liječnika zbog prekovremenih sati. Kolega ministar nije mu, očito, objasnio da to ne radi ministar, već sudovi. 

Ključne riječi

Komentara 6

ZU
ZG U SRCU
08:19 06.04.2019.

Oba dva su isti. I Sessa i Kujundžić. Uhljebi, koji se moraju s nečim zabavljat da im projde vrijeme.

DU
Deleted user
12:29 06.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, ministarski gospo'n Kujundžić dr. Milček bavi se glupostima i nedopušteniim radnjama, a istodobno mnogi teški bolesnici umiru jer ne mogu dočekati da budu pozvani na neki od liječničkih pregleda o kojima im ovisi život. Što misliti o zdravstvu gdje se, na primjer, na najobičniji ultrazvuk vitalnog organa čeka i više 12 mjeseci, pa dotle tko preživi, ima je sreće, a tko umre, umro je zato što nije bio njezin miljenik. Svima su u Hrvatskoj puna usta kojekavih prava. A tko vodi brigu o ikojem pravu teških bolesnika?! Zna li što o tome naš dr. Milček?

KA
kanđija
15:40 06.04.2019.

Pola tih prekovremenih sati nabili su spavajući kod kuće, hodajući po kafićima ili obilazeći "usamljene" u njihovim stanovima....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije