Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužnica za zločine u Vukovaru

Šešelju još 1996. određen pritvor, ali – nema tjeralice

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
01.04.2016.
u 19:22

Za zločine u Vukovaru osječkom se optužnicom terete i Kadijević, Adžić, Jurjević, Stevanović, Mrkšić, Šljivančanin i Hadžić

Protiv Vojislava Šešelja istraga je za ratne zločine otvorena u Osijeku još 5. siječnja 1996., a istoga mu je dana osječki Županijski sud odredio i pritvor od mjesec dana. Ispisana je odmah i naredba za raspisivanje tjeralice, a ona je poslana PU vukovarsko-srijemskoj.

DORH pregledavao spise

No, tjeralica, kako stoji u spisu, nikada nije raspisana jer policija – “nije imala dovoljno podataka za identifikaciju osobe”. Istražni je zatvor i danas na snazi. Šešelju je, međutim, MUP u četvrtak izrekao zabranu ulaska u našu zemlju. No, i da uđe, policija ga bez tjeralice ne može uhititi, a i haaški proces ima prednost.

Državno odvjetništvo danas je, doznajemo, pregledavalo sudske spise, kako bi se vidjelo postoji li tjeralica, ali i što bi naše pravosuđe moglo učiniti u slučaju Šešelj. Tri su se istrage svojedobno vodile za ratne zločine u Vukovaru, i to na bjelovarskom, vukovarskom i osječkom sudu. Složene su na koncu u jednu, osječku optužnicu s osam imena, a na njoj su Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Vojislav Šešelj te Goran Hadžić. Kadijević i Adžić su preminuli, a Šešelja i Hadžića hrvatsko pravosuđe ne može goniti sve dok se ne okončaju njihovi postupci u Haagu. Kada je početkom 1996. pokrenuo istragu za zvjerstva u Vukovaru i na Ovčari, osječki je sud naredio izdavanje tjeralice protiv 198 osoba, a ime Vojislava Šešelja bilo je na 25. mjestu. U odgovoru na tu naredbu, PU vukovarsko-srijemska zatražila je da joj se “dopune podatci” za Kadijevića i Šešelja. U sudskom je spisu i dopis koji je potom policija proslijedila Odvjetništvu, a u njemu su ipak navedeni Šešeljeva adresa u Zemunu, datum rođenja, ime roditelja. O statusu tjeralice protiv osumnjičenika za ratne zločine, Županijski sud u Osijeku upitao je PU vukovarsko-srijemsku u travnju 2004. “Na snazi je naredba Županijskog suda, ali tjeralica nije raspisana u sustavu Automatske obrade podataka MUP-a jer nemamo dovoljno osobnih podataka za identifikaciju” – stoji u odgovoru. Potpisao ga je tadašnji načelnik Blaž Topalović, kojemu je upravo pri kraju suđenje zbog zloporabe položaja i primanja mita dok je bio na čelu tamošnje policije. Posljednji je to trag u spisu o Šešeljevoj tjeralici. Tri godine kasnije, izdane su međunarodne tjeralice za Adžića, Jurjevića, Mrkšića i Šljivančanina, u listopadu 2007. Šešelj je već bio u Haagu.

Šest stranica imena žrtava

Optužnica protiv osmorke ima osam stranica, od čega su na čak šest stranica imena poginulih. Šešelja se tereti kao zapovjednika paravojnih četničkih postrojba Belih orlova. Optuženici su izdavali ili slušali zapovijedi čija je namjera bila da se “branitelji pokore, grad uništi i osvoji, pa je na Vukovar pucano masovno i bez izbora ciljeva”. Ispaljeno je više stotina tisuća projektila. Vukovar je uništen. Ranjenici iz vukovarske bolnice, bolesnici te zarobljeni pripadnici ZNG-a i policije masovno su zlostavljani te odvezeni na Ovčaru i usmrćeni. Šešelja i ostale tereti se za ratne zločine protiv civila, ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika, te za uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika. Oslobodi li Haag Šešelja i pravomoćno, da bi mu se moglo suditi u Hrvatskoj, prvo treba usporediti hrvatsku i međunarodnu optužnicu. Ako je našom optužnicom obuhvaćeno sve za što mu se već sudilo u Haagu, ne može ga se opet procesuirati za iste zločine.

>> Galbraith: Oslobađanje tog krvoloka neoprostiva je greška 

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

Komentara 34

LJ
ljudimoji
19:38 01.04.2016.

Ja se jednu stvar pitam. Sto je radila Hrvatska drzava 12 godina dok je on bil u Hagu? Sada su svi sokirani? A promatrali su kako taj rastura tuzilastvo u Hagu. Samo jedan primjer: I danas u vijestima slusam kakoo su u Vocinu Seseljevi "beli orlovi" zlocine cinili. Seselj je u Hagu eksplicitno dokazao da on sa "belim orlovima" nema nist. Zast vlasti u nas nisu reagirale? Sada se tvrdi "eto sok presuda" itd. Pa gdje ste bili gospodo? Ili nitko u Hrvatskoj nije niti pratio sudjenje?

AA
AAlien
19:44 01.04.2016.

Ma hebo vas više ta srpska dvorska luda. Jedan notorni Carl Bild koji je napravio više štete Hrvatima nego 100 ovakvih ima urbanu vilu na jednom otoku, umjesto da je persona non grata. Samo jedan mali primjer dvoličnosti i tupavosti Hrvata. Imamo mi potencijalno puno opasnijih od njega u samoj državi, eno ih svakodnevno pljuju i ruju protiv Hrvatske. Fuj. Šokirani mogu biti samo totalni debilani koji su vjerovali u haški sud. Gadi mi se jednako danas kao i onda kada su preglasavanjem oslobodili naše generale. Fuuuuj, bijeda i jad, od pobjednika u nametnutom obrambenom ratu do malo manje krivih u građanskom. A haški sud je samo oruđe, ako mi ne vjerujete pitajte Denisa Latina.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:27 01.04.2016.

Goni bandu preko izvora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije