Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni haaški tužitelj

Brammertz najavio žalbu na presudu Šešelju: Dogodio se fundamentalan propust većine

Serge Brammertz
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.04.2016.
u 15:24

Elemente žalbe detaljnije će obrazložiti u formalnoj najavi koju će poslati Žalbenom vijeću, no u priopćenju Brammertz kaže da smatra da se dogodio “fundamentalan propust većine” (sudaca u Raspravnom vijeću) u obavljanju svoje sudske dužnosti

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz najavio je u današnjem priopćenju da će se žaliti na nepravomoćnu presudu Vojislavu Šešelju te otkrio nekoliko detalja iz žalbe koja slijedi.

– Nakon što smo proučili pisana obrazloženja na temelju kojih je većina u raspravnom vijeću oslobodila Vojislava Šešelja krivnje po svim točkama optužnice, moj ured je odlučio žaliti se na presudu. S obzirom na dalekosežnu prirodu pogrešaka koje smo otkrili u većinskoj presudi, naglašavamo žrtvama zločina da je žalba koja slijedi od najvećeg prioriteta za moj ured – kaže Brammertz u priopćenju za javnost.

Elemente žalbe detaljnije će obrazložiti u formalnoj najavi koju će poslati Žalbenom vijeću, no u priopćenju Brammertz kaže da smatra da se dogodio “fundamentalan propust većine” (sudaca u Raspravnom vijeću) u obavljanju njihove sudske dužnosti. 

Većina od dvoje sudaca u tročlanom Raspravnom vijeću propustila je, kaže Brammertz, razmotriti velik dio dokaznog materijala, propustila je dati ispravno obrazloženje svojih zaključaka, propustila je ispravno primijeniti standard poznatiji kao “izvan svake razumne sumnje”… Propustila je, dodaje, uočiti razliku između konačnog političkog cilja članova udruženog zločinačkog pothvata i kaznenih djela koja su primijenjena u svrhu postizanja tog cilja. 

Dvoje sudaca koji su većinom glasova oslobodili Šešelja također su, kaže Brammertz, imali “nerazumne i proturječne činjenične zaključke”. I propustili su ispravno, u skladu s već utvrđenom sudskom praksom, primijeniti vrstu odgovornosti koja proizlazi iz udruženog zločinačkog pothvata te pomaganja i podržavanja.

– Istovremeno, smatramo da je većina neopravdano dopustila mogućnost da zločinačko ponašanje jednostavno postane zakonit doprinos ratnim naporima, unatoč premoćnim dokazima koji upućuju na suprotno. Po našem mišljenju, to je navelo većinu da neopravdano ukaže na mogućnost da je progon civila bila humanitarna gesta, da je zapaljivi govor mržnje bilo jednostavno podizanje morala srpskih snaga i da je raspoređivanje snaga za etničko čišćenje bila mjera zaštite srpskog stanovništva. Zanemarujući velik broj zločina dokazanih tijekom suđenja, većina je zaključila da nije bilo rasprostranjenih i sustavnih napada na civilno stanovništvo u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine – kaže glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u svom priopćenju.  

>> Brammertz: Utvrdit ćemo je li sudsko vijeće napravilo značajne greške 

>> Brammertz: Pozorno ćemo razmotriti sve osnove za žalbu

Komentara 20

DU
Deleted user
16:15 06.04.2016.

Kad je pala presuda Gotovini isti dan su se žalili jer nisu bili zadovoljni visinom kazne. Ovaj nakon tjedan dana tek "najavio" žalbu. SPRDAČINA

MA
Marko1337
15:58 06.04.2016.

Najveći propust je što su jednom Francuzu dali da bude predsjednik suda, a unaprijed se znalo da su Francuzi podržavali četnikei u ratu protiv Hrvatske i BiH i da snose velki dio krivnje za brojne srpske zločine.

DU
Deleted user
15:38 06.04.2016.

Niste vi Haška gospodo dostojni suditi nikome i ni zašto! Kakav god cirkusant Šešelj bio u nekoliko svojih vulgarnih monologa vas je odlično opisao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije