Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERGE BRAMMERTZ
Povratak na članak

'Zločine nisu počinile nacije ili narodi. Počinili su ih pojedinci'

Tužitelj je objasnio da je Tužiteljstvo podnijelo sveobuhvatno završno izvješće u kojem su detaljno navedeni uspjesi, naučene lekcije i područja na kojima rezultati nisu ispunili očekivanja žrtava.

Komentari 25

NV
NV
17:52 06.12.2017.

Pa zašto tako onda nisu presudili?

VL
Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
19:12 06.12.2017.

Brammertz, znamo da čitaš sve o sebi, pa ćeš čitati i ovaj komentar. Ušljivi pokvareni pristrani štakore, nikog ne zanima što imaš za reći, tvoje riječi ne vrijede ništa, kad umreš nitko te se neće ni sjećati, dok će se generala Praljka i njegovih posljednjih riječi sjećati svi, a general Praljak će zauvijek ostati mučenik.

VL
AM
AMD------------------------
18:04 06.12.2017.

neshvatljivo i odvratno mi je ,sto su pojedinci u hordi nad nemocnima u stanju uciniti. haaski sud je sam sebe diskreditirao jer JNA nigdje ni spomenuta kao glavni pristrani zlocinac te odgovoran za omoguceno zlo.

VL
Avatar babas
babas
20:44 06.12.2017.

Naši bečki konjušari se najviše uvlače i Briselu,i Berlinu,i Washingtonu,a oni uvijek vježbaju strogoću na Hrvatima,tretiraju nas kao zadnje smeće. Kako je moguće da je Hrvatska ispala jedini agresor u ratovima pri raspadu Juge? Pa Srbi su tenkovskim jedinicama ulazili u Hrvatsku i srušili Vukovar. Na Maslenici su ostali leševi niških specijalaca,a poginuo im je i vođa Vukova iz Banjaluke,domaći četnici su bili u manjini. Dubrovnik su napadali crnogorski četnici itd. Pa kako nitko od njih nije agresor? Da ne spominjem što su po Bosni radili Srbijanci.

VL
FO
FONZA
18:46 06.12.2017.

Nema strasnijeg zlocina nego kada sud zrtvu proglasi - krivcem....Muslimani su poklali Hrvate po Bosni , protjerali stotine tisuca Hrvata - i oni ispali zrtve..??!!.....koje je ovo zlo koje se valja - to je strahota........S PRIJEZIROM ODBACUJEMO vase presude....zlotvori...

VL
Avatar arba_arba
arba_arba
18:17 06.12.2017.

Sergej, kako onda uzp

VL
IB
ibiza
19:21 06.12.2017.

ti kazes tako ali bosnjacki politicari i srbi tumace drugacije....

VL
DU
Deleted user
21:36 06.12.2017.

Ne zaboravite.Na sudjenju u Nirnbergu je osudjeno oko 30 nacista.Ne ceo Nemacki narod.

VL
DU
Deleted user
19:20 06.12.2017.

Zanimljvio kako neki ističu kako su muslimani klali po Bosni i Hercegovini, ali se ne sjećaju da su i muslimane, i te kako, klali i ubijali u njihovoj državi. Ako je Čovjeku gnjusan zločin protiv drugog Čovjeka, onda je svejedno od kuda je ijedan od tih ljudi. Ako nekomu danas nepodnošljivo smetaju druge narodnosti, sutra , kada tih narodnosti ne bude, smetat će mu šepavi, tamnokosi, slijepi, gluhi, retardirani..kada njih očisti...onda će dalje, zar ne?

VL
CR
CROLINDA
08:35 07.12.2017.

ako je Šugoslavija propala s lažnim bratstvom i jedinstvom koje je podrazumijevalo srpsku zapovjednu dominaciju pogotovo u vojsci i policiji onda ova BiH nema nikakve šanse da opstane - Hrvati na papiru konstitutivan narod a u praksi nemaju nikakva prava - više prava imaju manjine u drugim državama - u BIH Srbi imaju republiku srpsku kao autonomiju i njihov je cilj pripojenje Srbiji a muslimani imaju svoj entitet dok Hrvati nemaju nikakav okvir za život nikakva prava- haaški sud je u presudi hercegovačkoj šestorci izišao iz okvira svoje ovlasti što nije učinio kod drugih presuda - suci u intervjuima govore da je to presuda pojedincima a u presudi barataju pojmovima UZP i Zagreb I Beograd - pa nisu valjda mislili na turističke destinacije nego na države i njihove vlade - haaški sud je ovom nepravednom i nepravnom presudom bez dokaza i gdje dokazi govore suprotno kukavički blagoslovio nepravedno postavljeno stanje u BiH i osudio je na budući raspad u krvi - ali Hrvati su nadživjeli turski stoljetni zulum pa su nadživjeli komunistički teror pa će nadživjeti i ovo da ih izdaje i napušta i međunarodna zajednica i nezahvalna nelustrirana majčica Hrvatska i da ih u BiH stukaju i potiskuju oni koji su kasnije Hrvata tu došli u BiH i to kao osvajači i zulumćari

VL
CR
CROLINDA
08:44 07.12.2017.

1.) Tijekom općeg divljanja, plačkanja i paljenja hrvatske imovine na području Zenice, pripadnici muslimanske vojske tijekom druge polovice travnja 1993 godine ubili su 36 zeničkih Hrvata. 2.) Rani jutarnji sati 17.travnja 93 g. u selima Putesu i Kuberu općina Busovača,, muslimanska vojska masakrirala je 60 hrvatskih civila. 3.) 18.travnja muslimanska vojska u selu Šušanj , općina Zenica, masakrirali su 30 Hrvata, a ostali Hrvati iz tog sela su protjerani. 4.) Sredinom travnja 1993. g općina Žepče, muslimanska vojska je strijeljala 30 Hrvata, a 6 ih je objesila i sve to opravdala hrvatskom „veleizdajom“ BiH?! 5.) Krajem travnja 93g. Muslimanska armija ubila je u Travniku 143 Hrvata. 6.) Šestog lipnja 93. muslimanska milicija u Novom Travniku je počinila ratni zločin ubivši 30 Hrvata. 7.) 10. lipnja 93 g.u dijelu Viteza gdje je ulica bila zaštićena visokim zidovima tako da nije bilo opasnosti od snajpera, redovito su se zajedno igrala hrvatska i muslimanska djeca koja su živjela u tom dijelu grada. Na spomenuti datum, cijeli dan niti jedno muslimansko dijete nije izašlo na ulicu, ali zato je na ulici bilo 14 hrvatske djece. Navođenim projektilom, na licu mjesta je ubijeno 8-oro hrvatske djece a ostali su ostali teški invalidi. Očito je muslimanska strana bila unaprijed obaviještena o ovom svirepom napadu i zato nisu svoju djecu pustili na ulicu.

VL
Avatar comparator
comparator
22:26 06.12.2017.

Brammertz je vjerojatno jedna od najopasnijih osoba poput Carle Del Ponte koji su sinonim za mržnju prema Hrvatima . Taj stav podržavaju američki Židovi i naravno Francuzi kao i Britanci. Ni Njemačka se nije pokazala konstruktivna jer ima negativnu prošlost. Mali smo narod ali snažan što ih je iznenadilo jer nisu računali na iseljeništvo kojem ovim putem zahvaljujem za sve što su učinili za Hrvatsku.

VL
CR
CROLINDA
08:46 07.12.2017.

13.) U zoru 9.rujna 1993 muslimanska vojska predvođeni ozloglašenim ratnim zločincima „Zukinim specijalcima“ u hrvatskom selu Grabovica, općina Jablanica u noći 8. na 9. rujna 93.g je nad civilima Hrvatima napravljen stravičan i užasno svirep pokolj po uzoru na osmanlijske zločine.Jedan dio žrtava je bačen u akumulacijsko jezero HE Salakovac, a drugi u Neretvu.Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a "Firule" i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega mu je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je potom silovana, a nakon dugog zatočenistva, razmijenjena. Supruga je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bila posljedica pretrpljenih stresova i zla kojeg su joj muslimanske horde nanijele.Najstarija žrtva je imala preko 80 godina, a najmlađa tek tri mjeseca. Danas u Grabovici nema Hrvata, u neke privatne kuće Hrvata smještena je vojarna Armije BiH, odnosno vjerski objekti (džamije) za potrebe istih postrojbi i ambulante. Kuće su opljačkane i/ili spaljene. Groblja grabovičkih Hrvata su opustošena. Nadgrobni spomenici su srušeni, a neki stari grobovi su otvoreni, a pokojnikove kosti su baćene u Neretvu. Muslimanski generali R. Delić i S. Halilović oslobođeni su bilo kakve zapovjedne odgovornosti, a muslimanske političare na odgovornost nitko i ne zove??!!

VL
CR
CROLINDA
08:47 07.12.2017.

15.) 14 rujna 93.g muslimanska vojska je počinila ratni zločin u selu Uzdol, općina Prozor-Rama, izmasakriravši 41 Hrvata (29 civila i 12HVO branitelja).Pučanstvo je zatečeno na spavanju tako da su tijela ubijenih civila pronalažena u spaljenim kućama ili neposredno okoo njih, a nekolicina i na seoskim putevima, dok su pokušavali pobjeći.Ubijane su čitave obitelji. 16.) 8. lipnja 93.G 10.000 muslimanskih vojnika krenulo je na Hrvate područja Kaknja, odakle su protjerali preko 15 tisuća Hrvata, popalili hrvatska sela i oskrnavili hrvatska svetišta kao npr. Kraljevu Sutjesku.Crkve su koristili kao staju za stoku, ili su od njih pravili WC. Ni dan danas nije utvrđeno koliko je Hrvata ubijeno u tim napadima, naročito ako se zna kako je muslimanska vojska 10-o kilometarsku kolonu hrvatskih izbjeglica, gađala teškim mitraljezima i granatama. 17.) 18 listopada 93. u selu Kopijari opcina Vareš, muslimanska vojska ritualnim ubijanjem masakrira 6 hrvatskih civila od kojih je jedan bio mali dječak.U blizini tog sela na koti Lijesnica, muslimanska vojska je počinila ratni zločin svirepim mučenjem i ritualnim ubijanjem, nepoznatog broja zarobljenih pripadnika HVO-a i radi prikrivanja stravičnog ritualnog ubijanja, ne dozvoljavaju izvlačenje i pokop ubijenih.Čak su i jednom UNPROFOR-ovom vodu, zabranili ulazak na mjesto zločina, o čemu je obaviješten i UN.

VL
CR
CROLINDA
08:47 07.12.2017.

19.) U Vrbanju kraj Bugojna, 10. srpnja 1993. godine, na punktu koji je držala Armija BiH, otvorena je vatra na vojnike HVO-a koji su tuda naišli prema prijašnjem dogovoru. Tri vojnika HVO-a su ubijena. Kada je potekla krv, jedan mudžahedinn je kleknuo u njenu lokvu i klanjajući se zahvaljivao Allahu 20.) U Varešu, početkom studenoga 1993. vojnici Armije BiH iz poznate zločinačke “Frkine jedinice” čine nove zločine. Između ostaloga sijeku s ubijenih Hrvata prste i uši. Vojnik te postrojbe u Visokom, u jednoj gostionici, pokazuje odsječene prste i uši i hvali se da su to njegovi ratni trofeji. Isto to čini drugi vojnik u Brezi, na ulici, nanizavši na konac odsječene prste i uši. 21.) U Donjim Moštrama “Frkini” vojnici donijeli su odsječenu glavu vareškog Hrvata i hvalili se svojim ratnim trofejom pred mještanima. Muslimanski vojnici “Frkine jedinice” u Fojnici su ubili franjevačkog gvardijana i samostanskog vikara U ovaj spisak nisu uvrsteni zlocini muslimanske vojske nad Hrvatima kao npr. Križančevo selo 37 ubijenih Hrvata, Čukle 35 ubijenih Hrvata, Bikoše 31 ubijeni Hrvat, Buhine Kuće i mnogi drugi nenavedeni zlocini................ Prema izvjescu Komisije eksperata UN-a Vijecu sigurnosti UN-a, pod nadzorom musluimanskih vlasti u Sarajevu i muslimanske vojske tzv. Armije BiH, bilo je ukupno 89 logora u kojima su vecninom zarobljeni drzani Hrvati. U tim logirima je provodjeno sustavno mucenje i ubijanje Hrvata ali i silovanje Hrvatica.

VL
CR
CROLINDA
08:48 07.12.2017.

S područja pod kontrolom HVO-a prognano je i izbjeglo 52.000 Bošnjaka, a s područja pod kontrolom ARBiH prognano je i izbjeglo 172.000 Hrvata. S "hrvatskih područja" otišlo je 9,12%, s "muslimanskih područja" 43,10% a sa "srpskih područja" 47,40% od ukupnog broja prognanih i raseljenih osoba u BiH.Ukupno je prognano i raseljeno 466.000 ili 61,24% Hrvata u BiH, 647.000 ili 44,24% Srba te 842.000 ili 47,36% Muslimana/Bošnjaka. Iz navedenih brojki je nedvojbeno kako su u postotcima Hrvati najveći stradalnici kada su u pitanju prognane i raseljene osobe te kako je s "hrvatskih područja" u BiH prognano i raseljeno mnogo manje osoba nego s "muslimanskih/bošnjačkih" i "srpskih" područja. 331 logor i zatvor postojali su na području pod kontrolom ARBiH. U njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4.098 vojnika HVO-a. U spomenutim logorima i zatvorima ubijena su 632 vojnika HVO-a. Pripadnici Armije RBiH ubili su i 1.051 hrvatskog civila među kojima je bilo i 121 dijete. Unatoč tome, i na Haškom sudu i u bošnjačkoj javnosti se opetovano spominju Dretelj, Gabela i Heliodrom a šuti o bošnjačkim logorima i stradanjima u njima, ili se pak logore Armije RBiH naziva "sabirnim centrima".

VL
Avatar comparator
comparator
01:25 08.12.2017.

Taj Brammertz nije normalna osoba nego opsesivno kompulzivni moralni degenerik . Njegova mržnja u svojoj nadmoćnoj funkciji zbog vjerojatno židovskog pedigrea premašuje svaku čovječnost i on se u toj nadmoćnosti ponaša kao fašistički upravitelj logora te po svom izboru osuđuje osobe za zločine koji po nijednom međunarodnom pravu ne spadaju u zločin. Pri tome mislim kako je Hrvatima suđeno samo radi legitimne želje za samostalnom i demokratskom domovinom. Taj fašistički pristup je osveta njegovih nalogodavaca što se je Hrvatska oduprla i još se odupire ulasku u zajednicu s drugim Balkanskim državama i što bi pod koju cijenu ne želi postati podređena silama koje za nas imaju neprihvatljive planove.Ovaj sud je zločinačka organizacija kojoj bi trebalo suditi.

VL
CR
CROLINDA
08:45 07.12.2017.

8.) 15. lipnja u Busovačkim Stajama, općina Busovača, kolonu hrvatskih izbjeglica, granatirala je muslimanska vojska. Od granata su mnogi poginuli, a ranjeni su dokrajčeni s pucnjevima u glavu. Ubijena su 22 Hrvata. 9.) 28. srpnja 93. iz Bugojna i ss cijelog teritorija bugojanske općine počinje nezapamćeni egzodus oko 14 tisuća hrvatskih civila, a u Bugojnu ih ostaje oko tri tisuće. Pripadnici muslimanske vojske zarobili su oko 350 Hrvata, na svirep način ih mučili, neke likvidirali, a za 21 Hrvata odvedenog iz logora na stadionu Iskra, ni dan danas se ne zna gdje ih je muslimanska vojska poubijala. 10.) 16. travanj 93.Trusina, općina Konjic, muslimanska vojska počinila je ratni zločin, ritualnim ubijanjem masakrirali 27 Hrvata 11.) 2.svibanj 1993 sela Pothum-Zitače općina Konjic, muslimanska vojska počinila je ratni zločin masakriravši 27 Hrvata. 12.) 28.srpnja 1993 god. Području Mostara u selu Doljani, muslimanska vojska počinila je ratni zločin masakriravši 9 civila Hrvata i 33 zarobljena hrvatska branitelja, a 185 civila ostaje zarobljeno u muslimanskom logoru od čega je bilo 37 djece i 10 trudnica.

VL
MX
Mister X
19:55 06.12.2017.

Z 'Zločine nisu počinile nacije ili narodi. Počinili su ih pojedinci' Tako da ne bi neki naivčine pomislili da če biti neke ratne odštete raditi zločine i nadati se debeloj lovi u milijardama ! Otpada ! A Poglavice osuđenih generalaa presretni nismo mi krivi a njih neka zatvore koliko god to zažale !!! I ne moramo ništa platiti Muslimanima ( Naravno ni Srbi nama ).. Tko je kriv kad su se borili kao mutavi rukama i nogama protiv slabijeg neprijatelja.. Što je s ratnim profiterstvima kad je to na redu da se zločinci preispitaju da nisu i ratni profiteri !! Znamo da je jedini kod nas na sudu Dr Ivo Sanader . Kako su mu plemeniti Hrvati tamo stalno krali krali i sve Ivi dali . Da nisu neki i Generalima nasilu dali da bi glavu spasali ? Kao znam naš uskok neka skokne i do Bosne i tamo napravi malo reda među našom rajom !!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.