Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Vladimir Gredelj, odvjetnik suca Nenada Šepića

Šepić je razgovarao s tajnim službama

nas-iz01-txt.jpg
import
07.04.2006.
u 22:27

Odvjetnik Vladimir Gredelj odbacuje kao neutemeljene optužbe da je njegov klijent Nenad Šepić naglo nestao. Potvrđuje njegov sastanak, kako kaže, s djelatnicima određenih službi. Objašnjava razloge kaznene prijave protiv Mladena Bajića te najavljuje tužbu protiv Globusa.

VL: Kamo je nestao vaš klijent proteklih nekoliko dana? Nedostupan je javnosti i novinarima.
Gredelj: Moj klijent nije nikamo nestao. Uredno obnaša dužnost suca Visokoga trgovačkoga suda. Ne skriva se i nema razloga za to. Zato nisu točne insinuacije da mu se gubi svaki trag. On samo više javno ne nastupa, a to nije ni čudno jer nakon iskustava s medijima i napisima, odlučio je komunicirati s javnošću preko odvjetnika. Mediji bi se sada mogli pozabaviti onim što je rekao.

VL: Je li vaš klijent odustao od javnih nastupa nakon što je razgovarao s ljudima iz POA-e i Državnoga odvjetništva? Je li na njega izvršen pritisak?
Gredelj: Najodlučnije odbacujem takve insinuacije. Kako ga se u medijima oslikava kao manipulatora i sitnoga doušnika POA-e, moram kazati da je istina da su prije nekoliko dana, nakon izbijanja afere, s mojim klijentom kontaktirali djelatnici određenih službi. Tada je zamoljen da o sadržaju i dokumentaciji koju je predao ne govori. Stoga je prisiljen odbiti odgovoriti s kim je i o čemu razgovarao. Na taj sastanak otišao je na zamolbu druge strane.

VL: Dobro, koliko je tih sastanaka bilo? Vaš klijent jednom kaže da su se sastali u restoranu, a drugi put u uredu Visokoga trgovačkoga suda?
Gredelj: Razumijem vaš interes za tu temu, ali nemam ovlaštenja davati šire odgovore.

VL: Ali POA je prvi put u svojoj povijesti demantirala neki novinski tekst koji je sugerirao da obrađuje suprugu Mladena Bajića nakon prijave suca Šepića?
Gredelj: Ponavljam, moj klijent je zamoljen da o sadržaju razgovora i o dokumentaciji koju je predao u interesu utvrđivanja istine javno ne govori.

VL: Tko je dao dokumete koji su objavljeni u zadnjem broju Globusa i koji vašeg klijenta povezuju s kriminalnim miljeom?
Gredelj: Glavno pitanje je to o kakvoj bi se dokumentaciji uopće radilo. Moram vam kazati da se oglasila i Udruga hrvatskih sudaca, koja oštro osuđuje ovakav način praćenja rada sudaca i sudova. Krajnje je vrijeme da netko u Hrvatskoj kaže kako kaznena prijava nije nikakav dokaz. Moj klijent najodlučnije odbacuje postojanje bilo kakvih dokaza o njegovoj krivnji.

VL: Zašto se deset godina nakon događaja i pet godina od kaznene prijave otvara slučaj Šepić?
Gredelj: Dojmljiva je koincidencija da se slučaj Šepić otvara kad se on kandidira za predsjednika suda. Moje je mišljenje da onima koji imaju stvarnu moć ne odgovara izbor Šepića na čelo tog suda. Oni jednostavno čine sve kako bi se na to mjesto dovelo nekoga tko je spreman slušati. Pitanje je hoće li se to sada dogoditi. Umjesto da se mediji pozabave onim što je sudac Šepić kazao, a neki su ga nazvali i žviždačem, njemu se sada prijeti.

VL: Ali svi su demantirali vašega klijenta?
Gredelj: Kad je Nenad Šepić progovorio, Šarinić je kazao da nije na ti s njim. Otac i sin Crnić kazali su da je to gesta jednoga očajnika. Bajić je rekao: otkada je on na čelu Državnoga odvjetništva, nema doniranih stvari. E budući da se toj gospodi apsolutno vjeruje, moram biti ironičan, a moj klijent mora dokazivati svoju nevinost, onda su stvari unaprijed postavljene. Dakle, svi natežu i potežu moga klijenta, a spomenutu gospodu nitko ništa ne pita. Moj se klijent pita je li trebao išta javno govoriti.


Šepić se mora ponovno kandidirati

VL: Hoće li se sudac Šepić ponovno kandidirati za predsjendika Viskog trgovačkog suda?
GREDELJ: Savjetovao bih mu da se kandidira jer sve drugo bi bio poraz. Cilj onih koji su ga sustavno blatili kroz medije nije da se suca osudi nego da se diskreditira. Njegov cilj je da istraga pokaže da građani dolaze pred suca, a ne suradnika mafije.To je to.


Šepićeve veze s mafijom: To su sve insinuacije i medijski linč

VL: Vi tvrdite da je vaš klijent žrtva medijskoga linča i da nema dokaza protiv njega.
Gredelj: Globus i novinar Gordan Malić, koji su započeli medijski linč koji je insinuirao povezanost Šepića s podzemljem i mafijom, ipak su morali napisati da za te njihove napise nema dokaza.
VL: To znači da sudac Šepić nije bio ni u kakvoj vezi s Blažom Petrovićem te da nije bio uključen u najveću ovrhu ikad presuđenu u Hrvatskoj?
Gredelj: Ne znam je li sudac Šepić kontaktirao i s Petrovićem, no trebali bismo odrediti što je to mafija i tko njoj pripada. Je li netko postaje mafija zato što ga je netko prozvao ili presudom suda. Inače gospodin Petrović nikad nije osuđen niti postoji pravomoćna presuda koja bi ga povezivala s mafijom.


Bajić Komori prijavio Gredelja

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podnio je Hrvatskoj odvjetničkoj komori stegovnu prijavu protiv odvjetnika Vladimira Gredelja. Gredelj je, podsjetimo, podnio kaznenu prijavu protiv Bajića i drugih tužitelja i o tome obavijestio medije. Bajić sad predlaže disciplinskom tužiteljstvu Odvjetničke komore da protiv Gredelja pokrene postupak jer je o kaznenoj prijavi obavijestio medije. Gredelj se o tome mora očitovati u roku od 15 dana. (S.P.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije