Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

‘Separatistički referendum’ u Veneciji propao već peti put

Čak i u središtu Venecije, čiji građani ne trpe Mestre, na birališta se odazvalo samo 32,6 posto, odnosno 15.614 upisanih birača
03. prosinca 2019. u 08:42 3 komentara 385 prikaza
Venecija
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na konzultativni referendum o odvajanju Venecije od Mestrea u nedjelju nije se odazvalo 50 posto upisanih birača, pa je proglašen nevažećim. Nedjeljni je referendum bio peti na koji su građani Venecije-Mestrea bili pozvani i na svima je propala ideja o njihovu odvajanju i stvaranju dvije gradske uprave. Pravi Venecijanci ne vole one iz Mestrea i obrnuto, ali ne pokreću postupak o odvajanju.

Poplavljena Venecija KIŠA NE JENJAVA Venecija ponovno pod vodom, stanovnici zabrinuti zbog novog vodenog vala

Na birališta se sada odazvalo samo 21,7 posto birača, a od njih je 66,11 posto glasovalo za odvajanje. To znači da se najviše odazvalo onih birača koji su za odvajanje. Referendumi na kojima se odazvao dovoljan broj ljudi, ali je većina glasovala protiv odvajanja, održani su 1979., 1989. i 1994., a na referendumu 2003. nije izišao dovoljan broj birača: odazvalo se samo 39 posto upisanih. Sada su građani slabim odzivom dali do znanja da im je dosta takvih referenduma. Predlagači glasovanja o odvajanju grada na vodi od onoga na kopnu, koji su povezani samo jednim željezničkim i cestovnim mostom dugim 3850 metara i sagrađenim u drugoj polovici 19. stoljeća, valjda su shvatili da su ti referendumi postali uzaludni.

Čak i u središtu Venecije, čiji građani ne trpe Mestre, na birališta se odazvalo samo 32,6 posto, odnosno 15.614 upisanih birača. I ondje je, dakle, referendum propao.

Venecija SKUPA BRANA NE RADI Propast Venecije, poplavljeno je već oko 70 posto slavnog grada: 'Ovo je katastrofa!'

Venecija-Mestre ima ukupno 281 tisuću stanovnika (206 tisuća s pravom glasa), od kojih na kopnu živi 177 tisuća, a u zgradama na vodi (uključeni svi otočići) 91 tisuću. Kada su se dva grada 1926. ujedinila, Venecija je imala 175 tisuća stanovnika, a Mestre samo 30.000. Ujedinjenje je fašistička Mussolinijeva vlada pravdala činjenicom da se na kopnu, odnosno u Margheri, počela razvijati petrokemijska industrija koja je mogla jamčiti novac i onima u gradu na laguni.

Odvjetnik Giorgio Suppiej, koji je 1979. imao 18 godina i promicao je odvajanje Venecije od Mestrea, te je tada bio i fizički napadan zbog toga, sada je razočaran rezultatom, odnosno slabim odzivom birača na referendum.

FOTO Nova poplava u Veneciji: Bez nove klimatske politike Venecija će potonuti do 2050.

Venecija
1 / 15
Venecija

 

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • bandido:

  Pa nek pocnu rat i dogovore se s Njemackom da ih prizna kao Neovisnu Drzavu....

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pravi razlozi propasti referenduma su ipak malo drugačiji... većina ovih sa pravom glasa je tu iz malo prozaičnijih razloga, povlastica. oni ne izlaze na referendum, niti podržavaju 'samostalnost' otoka.

 • Avatar Radagast
  Radagast:

  Drug Silvije je koristio riječ separazitam bezveze... očito frustracije iz početka 90-ih kada mu se srušio ceo svet.