Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjelovar

Seoske žene iznova se okupile na tradicionalnoj čijani

cijana HSS, Belova (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
29.01.2013.
u 14:45

Uglavnom se čijalo perje od gusaka od kojeg bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju

BJELOVAR – Članice Gradske organizacije HSS-a prikazale su tradicionalnu čijanu, a riječ je o starom hrvatskom običaju čijanja perja, kakav se još uvijek njeguje u ruralnim sredinama, u zimskom razdoblju kada nema radova u polju.

Mladenkin miraz

Uglavnom se čijalo perje od gusaka od kojeg bi se punile blazine i jastuci mladenki za udaju. No, nije rijetkost da se u pojedinim selima Bjelovarsko-bilogorske županije i danas na taj način pravi posteljina, a ta neobična vještina prenosi se s koljena na koljeno. Međutim, dopredsjednik Tomislav Matić je dodao kako je čijana ujedno bila i povod za druženje.

Sljubljivala se srca

- Naime, prema običajima tijekom čijane se dobro pojede i popije, pa stoga i pjesma krene spontano, a pred kraj posla u goste dolaze i svirci. - Na čijanu dolaze i dečki, te muzikaši, a što je prigoda da se neženje zagledaju u mlade udavače, pa su se upravo na takav način sljubljivala srca i rađale brojne nove ljubavi – kaže T. Matić. Dodaje da taj običaj njeguju i folklorna društva, kako bi se čijana sačuvala i u modernoj civilizaciji.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:59 29.01.2013.

U Koprivnici se ne zna što će biti s bolnicom, u gimnaziji nemaju ni za wc papir, velike afere oko Podravke, nepotizam i rat za fotelje na predstojećim izborima. Za to vrijeme u susjednom Bjelovaru je sve bajno... čija se perje i slažu snjegovići

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije